Respektguiden

Den 19 november 2007 publicerades Respektguiden, vilken är baserad på den franska förlagan Le Guide Du Respect. Filles et Garcons: mieux vivre ensemble, utgiven av vår franska moderorganisation Ni Putes Ni Soumises. Amineh Kakabaveh (styrelseordförande) och Maria Ekholm (f.d. sekreterare) har redigerat den svenska översättningen och anpassat den till svenska förhållanden och svensk lagstiftning. Amineh har skrivit förord och ett inledande kapitel rörande Varken hora eller kuvads arbete och hedersproblematik. Respektguiden är en handbok som främst riktar sig till barn och ungdomar, men också till vuxna i syfte att på ett enkelt sätt upplysa och råda i situationer rörande tvångsäktenskap, polygami, hedersrelaterat våld och könsstympning. Boken behandlar även fysiskt och psykiskt våld, droger och olika former av destruktiva beteenden.

Den franska utgåvan har blivit en succé och läses inte enbart av ungdomar utan används också som ett verktyg av föräldrar och andra vuxna som på ett eller annat sätt kommer i kontakt med unga. Vår förhoppning är att vi ska nå samma spridning och popularitet med den svenska versionen för att hjälpa, stödja, råda och vägleda såväl ungdomar som vuxna.

Respektguidens baksida står att läsa:

”Den här guiden är till för dig, kille som tjej. Du må vara vit eller svart, gul eller blå, lång eller kort, homo-, bi-, trans- eller heterosexuell, ateist, muslim, buddist, jude eller kristen – alla är värda respekt! Ja, vad betyder då respekt? Vet du det? Kan du respektera andra utan att respektera dig själv tillbaka? Vi säger ofta att en kille ”ska vinna respekt” och en tjej ska ha självrespekt. Varför? För vadå? Vad är det som gör dig till en respekterad person, värd att respekteras och respektfull inför andra?”

Arbetar du med ungdomar? Är du intresserad av att Varken hora eller kuvad kommer till din arbetsplats för att berätta mer om Respektguiden, ge förslag på hur man kan arbeta med dess innehåll, eller bistå med grupphandledning?

NYA UTGÅVAN (2020) AV RESPEKTGUIDEN KAN BESTÄLLAS PÅ VÅR BUTIK.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *