VHEK:s uttalande och aktiviteter i samband med 25 november

Internationella dagen mot våld mot kvinnor

Den 25 november uppmärksammar vi FN:s internationella dag mot våld mot kvinnor – en dag som markerar startskottet för 16 dagar av aktivism mot könsbaserat våld. Sällan har denna fråga varit mer angelägen. 

Våld mot kvinnor och flickor är en global kris som drabbar miljontals varje dag, både i det offentliga och det privata. I länder som Iran utsätts kvinnor för systematiskt förtryck, våldtäkter, tortyr och trakasserier – både av staten och inom familjen. På gator, skolor och arbetsplatser förvägras kvinnor de mest grundläggande rättigheterna på grund av deras kön. I Sverige mördades mellan 14-16 kvinnor årligen. Hedersmord räckans ofta inte i denna statistik.

Enligt FN:s generalsekreterare António Guterres utsätts en av fem kvinnor globalt för våld av en nära partner. Samtidigt tvingas miljontals flickor till barnäktenskap, ofta med män som är betydligt äldre. Dessa barnäktenskap leder till sexuella övergrepp, mödradödlighet och ett liv i ekonomiskt och socialt beroende. Varje dag inleds cirka 33 000 barnäktenskap världen över.

Könsstympning är en annan brutal form av våld. Unicef rapporterar att över 200 miljoner flickor och kvinnor har utsatts för könsstympning, varav 40 miljoner är under 15 år. Även i Sverige är detta en realitet. Enligt Socialstyrelsen (2023) uppskattas cirka 68 000 flickor och kvinnor i Sverige ha blivit utsatta eller löpa risk att utsättas för könsstympning.

Metoo-rörelsen har tydligt visat att sexuella trakasserier och övergrepp är långt mer utbredda än vi tidigare anat, både i Sverige och globalt.

Våld mot kvinnor är inte bara ett hot mot de mänskliga rättigheterna, det är också ett hinder för att nå de globala målen i Agenda 2030. För att skapa en hållbar och rättvis värld måste vi prioritera kampen mot könsbaserat våld – nationellt och internationellt. I samband med 25 nov har vi flera aktiviteter.

Med vänlig hälsning, 
Amineh Kakabaveh