svar på remiss av delbetänkandet: Ett inkluderandejämställdhetspolitiska delmål mot våld (SOU 2024:21)

Varken hora eller kuvad (VHEK) är en antirasistisk och feministisk förening som sedan 2005 har arbetat för att uppmärksamma hedersrelaterat våld och förtryck (HRV). Vår organisation har i flera år bedrivit ett aktivt påverkansarbete genom utbildning, opinionsbildning, stöd till enskilda och grupper, samt hjälp till professioner som jobbar med målgruppen. VHEK har varit aktiva i det opinionsarbete som föregått dagens lagstiftning på hedersrelaterat våld och förtryck.

VHEK instämmer i delar av den verklighetsbeskrivning som uttrycks i utredningsbetänkande. Detta gäller till exempel slutsatsen om det akuta behovet av kompetenshöjande insatser för yrkesgrupper inom socialtjänst, polis, skola och hälso- och sjukvård. 

I utredningen avvisas förslaget om ett särskilt jämställdhetspolitiskt delmål om att förebygga hedersrelaterat våld och förtryck. I stället föreslås en omformulering av det nuvarande sjätte delmålet om mäns våld mot kvinnor, så att detta tydligare inkluderar hedersrelaterat våld och förtryck. I detta remissvar vill vi koncentrera oss på en argumentation för behovet av ett särskilt delmål om att bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck.  

Remissvaret kan laddas ned här i PDF-format