VHEK under Almedalen

Under Almedalsveckan kommer Varken Hora eller Kuvad att delta med två seminarier, båda under jämställdhetsdagen anordnat av Kvinnojouren Amanda lördagen 7 juli.

  • Hur har upproren i Mellanöstern och Nordafrika påverkat Kvinnors situation?

Under de senaste åren har vi sett människor i ett flertal länder i Mellanöstern och Nordafrika stå upp mot brutala regimer. Kvinnor har i många fall gått i bräschen för dessa demonstrationer och uppror i hopp om att förändra samhället i en demokratisk riktning. Vad har upproren betytt för jämställdhet i dessa länder och har demokratiseringprocessen gynnat kvinnor? Under seminariet diskuterar aktivister som själva medverkat i förändringarna i sina respektive länder tillståndet för jämställdhet och kvinnor.

Medverkande:

Laila Bazan, aktivist, Egypten

Hana Alkhamri, journalist och aktivist, Yemen

Språk: Engelska

Samtalsledare:

Ann-Margrethe Livh, Vänsterns Internationella Forum

  • Dialogues in the dark – tvångsgifte och hedersförtryck

Filmen Dialogues in the dark visar när turkiska regissören Melek Ulagay Taylan och svenska filmaren Ulla Lemberg reser i sydöstra Turkiet och intervjuar kvinnor som utsätts för hedersförtryck och hot om våld och mord av sina manliga släktingar, då de inte gått med på att giftas bort. Filmen avhandlar heder, skam och ett patriarkalt system.

Under seminariet visas delar av filmen, för att därefter diskutera heder och tvångsgifte, som är väldigt aktuellt under sommaren då många unga flickor i Sverige rövas bort och skickas utomlands för bortgifte.

Medverkande: Amineh Kakabaveh, riksdagsledamot (V) och orförande Varken Hora eller Kuvad

Tid: lördag 7 juli, kl. 13.00-15.00

Plats: Biograf Roxy, Adelsgatan 39, Visby

I samarbete med Kvinnojouren Amanda, ABF Gotland och Vänsterns Internationella Forum.