VHEK hedrar Fadimes minne

Pia Sundhage ny ambassadör.

Föreningen Varken hora eller kuvad (VHEK) hedrar varje år minnet av den modiga Fadime Sahindal. Vi minns hennes historiska starka tal som hon höll i riksdagen bara två månader före hon hedersmördades av sin egen far för 17 år sedan:

 Oavsett vilken kulturell bakgrund man har bör det vara en självklarhet för varje ung kvinna att både få ha sin familj och det liv man önskar sig.

I år hedrar vi Fadimes minne med två seminarier och genom att ge ut ett nytt nummer av vår tidning Förortsfeministen.

Måndagen den 21 Januari arrangerar vi tillsammans med föreningen Humanisterna ett seminarium på ABF-Huset i Stockholm (Sveavägen 41) klockan 18.00. Här medverkar unga flickor som berättar om sina egna erfarenheter av att leva med hedersförtryckets hot och begränsningar. Vi har också äran att välkomna VHEK:s ambassadör fotbollslegendaren Pia Sundhage. 

Onsdagen den 23 Januari klockan 13.00 arrangerar vi tillsammans med Riksdagens tvärpolitiska nätverk mot förtryck och diskriminering i hederns namn och Sveriges kvinnolobby ett seminarium i Riksdagshuset (ingång Riksplan 2, sal Mittpoolen).

Förutom vittnesmål från unga kvinnor om hur det är att leva under hedersförtryck från unga kvinnor blir det också en panelsamtal med representanter från flera riksdagspartier.

Vi är stolta över att kunna välkomna Pia Sundhage till vårt seminarium och som ambassadör för VHEK. Pia är en feministisk ikon som alltid stått upp för kvinnor och flickors lika rättigheter,

säger VHEK:s ordförande Amineh Kakabaveh.

Pia Sunhage har vunnit EM-guld i fotboll för Sverige och har en framgångsrik karriär bakom sig som förbundskapten för såväl USA:s och Sveriges damlandslag. Som förbundskapten har hon vunnit både guld och silver och utsetts till ”årets tränare” av det internationella fotbollsförbundet. Idag är hon förbundskapten för de svenska flicklandslagen för 15- och 17-åringar.

– Fotboll kan ge kompisar och kan göra att man blir den del av en gemenskap och samhälle. Fotbollen lyckas ofta nå pojkar men inte flickor på samma sätt. Framför allt gäller detta flickor med invandrarbakgrund som lever med hedersrelaterade begränsningar. Vi brukar hävda att fotbollen är en mötesplats över alla etniska gränser och det är sant vad gäller herrfotbollen. Det är inte lika självklart när det gäller tjejer. Demokrati förutsätter att flickor och pojkar har lika rättigheter och möjligheter, säger Pia Sundhage.

Under måndagen ger VHEK: också ut det tredje numret av tidningen 
Förortsfeministen. I tidningen finns flera starka och viktiga berättelser från kvinnor och flickor om att leva med  hedersförtryck, religiöst förtryck och mäns våld.

Fadime gav röst åt de kvinnor som lever under hedersförtryckets hot och begränsningar. Hon manade politikerna till att inte vända dessa flickor ryggen eller inte blundar för dem. Sjutton år efter hennes död är denna uppmaning lika viktig. Därför vill vi uppmärksamma alla dem som lämnats utanför i ett land som annars med rätta berömmer sig om sina landvinningar för kvinnors rättigheter,

säger Amineh Kakabaveh.