Välkommet besked om utredning av stödet till trossamfund

Pressmeddelande från Varken Hora eller Kuvad 2015-11-23

I Agenda den 22/11 aviserade demokratiminister Alice Bah Kuhnke att stödet till trossamfunden ska utredas. Sedan länge är detta ett krav som Varken Hora eller Kuvad driver.
– Vi är glada att demokratiministern lyssnat på kvinnorörelsen och förstått vikten av att utreda stödet till trossamfunden utifrån ett demokratiskt perspektiv och med utgångspunkt i mänskliga rättigheter, säger Amineh Kakabaveh, ordförande för Varken Hora eller Kuvad.

I somras samlade Varken Hora eller Kuvad ett stort antal kvinnoorganisationer för att ställa krav som skulle förbättra situationen för kvinnor i socialt utsatta förorter.
– Stora delar av kvinnorörelsen stod bakom kravet på att utreda stödet till trossamfunden. Det är inte rimligt att församlingar som kränker kvinnors, barns eller HBTQ-personers rättigheter får skattepengar. De religiösa samfunden måste också aktivt ta avstånd från- och motarbeta rekryteringen av jihadister från Sverige till jihadkrigare, menar Amineh Kakabaveh.

– Vi är glada att demokratiministern tagit det här steget och vi tror att det är ett steg i rätt riktning, avslutar Kakabaveh.

Mer information:
Amineh Kakabaveh, ordförande
Varken Hora eller Kuvad
Telefon: 076 130 1236

Jonas Lundgren
Projektledare
Varken Hora eller Kuvad
Telefon: 073 535 7576