Uttalande från VHEK med anledning av Internationella kvinnodagen

Över hela världen firas det och demonstreras idag på den Internationella kvinnodagen för att fira den internationella kvinnokampen och det gränslösa systerskapet. Vi i Varken Hora eller Kuvad menar att det är nödvändigt att ur ett såväl lokalt och nationellt som ett globalt perspektiv uppmärksamma den situation som många kvinnor världen över lever under.

Idag tänker vi speciellt på alla våra systrar som utsätts för mäns våld i form av kidnappning och sexslaveri under ISIS/Daesh och Boko Harram. De yezidiska kvinnor som utsätts för fruktansvärda grymheter och de kvinnor som just nu drabbas i kriget i såväl av Syrien som Irak och av jihadgrupper som ISIS/Daesh och Boko Harrams krigiska barbarier. Vi tänker också på alla de kvinnor som lever i länder och under regimer som är totalitära och som inte accepterar och respekterar kvinnors, flickors och homosexuellas  mänskliga rättigheter. Vi vill lyfta kvinnorna från Syrien, Irak, Kurdistan, Yemen, i alla länder på den aftikanska kontinenten och alla kvinnor som lever i flyktingläger

Det finns alltid hop om förändring. Kvinnor kan och framför allt många muslimska, krisnta, aleviter, iranska, tunisiska, egyptiska, latinamerikanska, palestinska, sydafrikanska har kämpat för sina rättigheter. Kvinnorna under den så kallade ”Arabiska våren” har varit med och gjort två revolutioner i Egypten och Tunisien. Iranksa  kvinnor gjorde för 37 år sedan uppror mot prästerskapet i Iran mot slöjan.

Kurdiska kvinnor i YGP i Rojava- Kobane har visat världen att de lyckades tillsammans med sina bröder och pappor att du kan försvara sig och sitt territorium mot värsta barbariet i modern tid.

Därför den infekterade debatten på hemmaplan om invandrade kvinnor och ”muslimska” kvinnor talar för identitespolitik och inte något feministisk utveckling.  Femismen bör lära sig av sina systrar i andra länder och solidariserar sig med dem och förorternas kvinnor som kämpar för samma rättigheter och möjligheter . Och det kan vi göra idag på 8 mars!!

I dagarna har Varken Hora eller Kuvad också presenterat undersökningen Elvahundra, som kartlägger förekomsten av hedersproblematik bland unga i Stockholms förorter. I undersökningen framgår bland annat att så mycket som över 50 procent av flickorna känner sig kontrollerade hemifrån och att över 60 procent inte får gifta sig med vem de vill. Vi menar att de rättigheter som gäller kvinnor i förorten även måste gälla kvinnor i innerstaden. Därför kräver vi att politiker och myndigheter agerar. Idag är en dag då det är viktigt att lyfta dessa frågor. Vi gör det här arbetet 365 dagar om året. Men idag är det extra viktigt att lyfta fram de kvinnor som vi som organisation ständigt träffar. De som är analfabeter, långtidsarbetslösa som hamnat i FAS-3, lågavlönade underskötterkor, timvikarier och liknande, de som utsätts för hedersförtryck, de som utsätt för alla formoer av våld och diskrimineringar på grund av sitt kön och  de som utsätts för lönediskriminering, de som aldrig hörs. Vi ska lyfta deras röster, det här är deras dag också, systerskapet ska gälla alla,

Vi vill ha ett Sverige där lagarna och reglerna gäller alla kvinnor och barn oavsett var man bor och vilken ursprung eller etnicitet vi har. Vi vill inte ha torskar på våra gator, och vill inte ha moralpoliser och könsapartad i våra orter. På så sett har kämpar vi ocskå mot rasism och alla onda krafter.

/Amineh Kakabaveh, ordförande
Varken Hora eller Kuvad

I samband med Internationella kvinnodagen ordnar Varken Hora eller Kuvad en rad olika aktiviteter:
8/3
kl. 10:30-12:00 talar Amineh Kakabaveh om kvinnors rättigheter.
Plats: ABF på Optimusvägen 12A i Järfälla.

8/3 kl. 15:57 deltar vi i den digitala manifestationen för Lön hela dagen i samarbete med Sveriges Kvinnolobby med flera.
Plats: Internet

8/3 kl. 17:00 deltar vi i firandet av Internationella kvinnodagen i Botkyrka.
Plats: Assyriska Kulturföreningens lokal i Botkyrka, Höders väg 17, Norsborg.

8/3 kl. 17:30 deltar vi i 8:e marskommitténs demonstration under parollen ”Gränslöst Systerskap.
Plats: Norra Bantorget.
Mer information: https://www.facebook.com/events/1758163744412299/

8/3 kl. kl. 18:00 deltar Amineh Kakabaveh i ett samtal med rubriken ”Kriget mot kvinnorna” arrangerat av Re:orient i samarbete med Varken Hora eller Kuvad.
Plats: Kulturhuset, Sergels Torg
Mer information: https://www.facebook.com/events/1666956973557698/

9/3 kl. 13:00 arrangerar Varken Hora eller Kuvad i samarbete med Riksdagens tvärpolitiska nätverk mot diskriminering och våld i hederns namn ett seminarium under rubriken ”Terrorn mot kvinnorna”. OBS: Föranmälning krävs!
Plats:
Mittpoolen, Sveriges riksdag
Mer information: https://www.facebook.com/events/538635366314902/

9/3 kl. 17:30 talar Amineh Kakabaveh på Skärholmens bibliotek om kvinnokamp då och nu, om förortsfeministisk organisering och om Internationella kvinnodagen.
Plats: Skärholmens bibliotek
Mer information: https://www.facebook.com/events/190645994633927/