Stoppa våldet! – Seminarium på ABF

Den 25 november infaller den Internationella dagen mot våld mot kvinnor – den orangea dagen! – som instiftades av FN för precis 20 år sedan.

Intensiva diskussioner pågår, och det med rätta; om skjutningar och uppgörelser mellan kriminella gäng. Men i samhällsdebatten där människors trygghet står i centrum är det märkligt att mäns våld mot kvinnor och hedersvåldet inte uppmärksammas mer. För mäns våld mot kvinnor passerar mer eller mindre obemärkt – och det talar vi alldeles för lite om!

Varför har det blivit så? 

För att våldet inte är nytt, för att vi har blivit så vana? För att det trots de många MeToo-uppropen hösten 2017 fortfarande råder en samhällelig acceptans för sexuellt våld, för övergrepp och sexuella trakasserier och för hedersvåld, en acceptans som saknas när det gäller gängkriminaliteten?

Men siffrorna talar sitt eget språk – för att inte nämna det mänskliga lidandet. År 2018 dödades 22 kvinnor av sin partner, vilket är en ökning (BRÅ 2019). Antalet våldtäkter ökade och mörkertalen är stora för alla slags sexuella övergrepp och trakasserier. Det gäller säkert också i hög grad hedersförtrycket. Kostnaderna för könsrelaterat våld beräknades till nära 40 miljarder kronor 2015 av bla. Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK), vilket är en chockerande siffra – där hedersförtrycket inte är medtaget som en särskild kategori.

Hur många sjuksköterskor, läkare, poliser och lärare kunde vi inte anställa bara för en bråkdel av den summan?

Vi måste få stopp på våldet mot kvinnor! Diskussionen måste bli lika intensiv och lyftas upp till samma nivå som den om gängkriminalitet och skjutningar. Skadeverkningarna är enorma!

Hur gör vi? Vilka är de mest omedelbara problemen? Vad är nästa steg? Det är det vi vill diskutera. Vi vill diskutera våra krav!

Medverkande:

Medlemmar i Bred Feministisk Plattform som består av representanter från Centerkvinnorna, Liberala kvinnor, Moderatkvinnorna, S-kvinnor, UN Women, Sveriges kvinnolobby, Varken hora eller kuvad, FreeZonen och Grupp 8.

Amineh Kkabaveh ordf. VHEK och obunden socialist i riksdagen.

Clara Berglund Generalsekreterare på Sveriges kvinnolobby

Ebba- Witt-Brattström, litteraturvetare, professor och feminist aktivist

Shams Abdul-Aziz – talesperson för Vhek Uppsala med ett stort engagemang för hedersfrågor, uppvuxen i Rosengård och numera studerande vid Uppsala Universitet.

Ajeen Ahmed – kurdiska kvinnorrådet.

Carina Ohlsson, ordf. S-Kvinnor Och riksdagsledamot

Ewa Larsson- ordf. Gröna Kvinnor

Susanna Urvardi, verksamhetschef Freezonen

Samtalsledare:

Gertrud Åström – expert på jämställdhetsfrågor och styrelseledamot i Stockholms FN-förening


Photo by Melanie Wasser on Unsplash