Seminarium om hedersrelaterat våld och förtryck i Almedalen/Visby

Lyssna på förortsfeministernas röst!

Organisationen ”Varken hora eller kuvad” bjuder till ett seminarium i Visby/Almedalen

Onsdagen den 1 juli klockan 13:00-15:30 S:t Hans skolan

Barn och ungdomars utsatthet för diskriminering och förtryck i heders namn i Sveriges och Frankrikes segregerade förorter. Utredningar, kartläggningar och eldsjälars frivilliga punktinsatser – kan vi vara nöjda?

Ett seminarium om hedersrelaterat våld och förtryck utifrån ett internationellt anti-rasistiskt och feministiskt perspektiv. Seminariet syftar också till att belysa hedersvåldets specifika karaktär.

Ann-Margarethe Livh, oppositionsborgarråd Stockholms stad, inleder med ett anförande om hur Stockholm Stad arbetar med att förebygga och bekämpa hedersproblematiken i Stockholms förorter, samt vilka strategier de tillämpar för att motverka detta.

Ska vi tillåta att det svenska samhället bidrar till upprätthållande av kyskhetsetik och hedersnormer genom att legalisera barn-, tvångs- och arrangerade äktenskap, liksom utfärdandet av oskulds intyg?

”Varken hora eller kuvad” s moderorganisation, Ni Putes Ni Soumises (NPNS), med säte i Paris har nyligen mötts av starka motstånds krafter i föreningens försök att öppna en gren av NPNS i Marrakesh, Marocko. Den marockanske inrikesministern satte stopp för den planerade verksamheten med förklaringen att han respekterade den fransk baserade organisationens arbete i Frankrike, men att ”föreningens strategier för att angripa kvinnofrågor inte passade in i det marockanska samhället”.

Vi ställer oss frågan om den internationella kvinnokampen är universell eller om det finns gränser och hinder som splittrar istället för att förena? Är frågan om hedersvåld och förtryck ett globalt problem? Bör man utarbeta ett gemensamt tillvägagångssätt att motverka förekomsten av detta våld och förtyck?

I panelen:

Haideh Daragahi, kvinnorättsaktivist och professor i litteraturhistoria
Ann-Margarethe Livh, oppositionsborgarråd Stockholms stad (v)
Meriem Elmezouak, ordförande Marockanska kvinnoföreningen
Inger Stark, Nätverket mot hedersvåldet
Amineh Kakabaveh, kvinnorättsaktivist, filmag, socionom, ordförande ”Varken hora eller kuvad”

Samtalsledare: Sakine Madon, journalist, Expressen

Varmt välkomna!

I samarbete med Nätverket mot hedersvåldet, Alternativveckan, ABF Gotland, Marockanska kvinnoföreningen, SKL, ROKS, UNIFEM

För mer information kontakta

Amineh Kakabaveh 070-889 18 96 amineh_99@hotmail.com
Maria Ekholm 076-082 19 35 maria@varkenhoraellerkuvad.se