Respektguiden (2020)

Reviderad Upplaga – Forskare uppskattar att ca 240 000 ungdomar i Sverige drabbas av hedersrelaterade begränsningar i sin vardag. Samhället har ett ansvar att inte svika dessa ungdomar.

Respektguiden gavs ut första gången på franska 2003 av vår moderorganisationen den förortsfeministiska organisationen Ni Putes, Ni Soumises (Varken Hora Eller Kuvad) med stöd av det franska utbildningsdepartementet för att spridas i franska förortsområden. Den första svenska versionen gav vi ut redan 2007 av Varken Hora Eller Kuvad (VHEK). Nu har den tredje och omarbetade upplagan av vår metodbok Respektguiden utkommit tack vare ekonomiskt stöd från Skolverket och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor (MUCF).

Respektguiden vänder sig direkt till ungdomar och upplyser dem om deras rättigheter. Den utgår från ungdomarnas egna erfarenheter och frågor.

Respektguiden ger läsaren egna verktyg för att arbeta emot hedersnormer sexuella trakasserier, för ett jämställt och inkluderande samhälle. Detta arbete börjar med att respektera sig själv och att respektera andra. Det handlar om att respektera lagar, men också om att bli medveten om hur lagarna skyddar våra gemensamma rättigheter inte minst unga flickors rättigheter.

Den nya svenska utgåvan har språkligt bearbetats och uppdaterats av sociologen Klas Gustavsson och har ett nytt förord författat av Amineh Kakabaveh, ordförande för VHEK.

I förordet skriver Kakabaveh:

”De tjejer och kvinnor som drabbas av det hedersrelaterade våldet och förtrycket saknades i #metoo-uppropen. För den som växer upp med hedersnormer är tystnadskulturen svårare att bryta och oftast kan man inte känna stöd från familj eller den närmaste omgivningen. Syftet med Respektguiden är just att göra fler medvetna och våga tala om det som är svårt.”

Respektguiden är nödvändig läsning också för alla som i sitt arbete kommer i kontakt med ungdomar som lever under hedersförtryck.

Ni kan beställa Respektguiden HÄR

Amineh Kakabaveh, ordförande Varken Hora Eller Kuvad