Respektguiden – reviderad upplaga

I februari 2012 utkom nya upplagan av Respektguiden, en svensk upplaga av den franska Le Guide Du Respect utgiven av vår franska systerorganisation Ni Putes, Ni Soumises. Den svenska upplagan är redigerad av Ekim Caglar, Erika Eriksson och VHEK:s ordförande Amineh Kakabaveh och är anpassad till svenska förhållanden.

Respektguiden är en handbok som främst riktar sig till barn och ungdomar, men också till vuxna i syfte att på ett enkelt sätt upplysa och råda i situationer rörande tvångsäktenskap, polygami, hedersrelaterat våld och könsstympning. Boken behandlar även fysiskt och psykiskt våld, droger och olika former av destruktiva beteenden.

Både den franska och den svenska upplagan har varit populära och används av unga, men också av föräldrar, lärare och andra som kommer i kontakt med unga i sitt arbete som med hjälp av Respektguiden diskuterar och jobbar med frågor kring jämställdhet, demokrati och hedersvåld.

På Respektguidens baksida står att läsa:
Den här guiden är till för dig, kille som tjej. Du må vara vit eller svart, gul eller blå, lång eller kort, homo-, bi-, trans- eller heterosexuell, ateist, muslim, buddist, jude eller kristen – alla är värda respekt! Ja, vad betyder då respekt? Vet du det? Kan du respektera andra utan att respektera dig själv tillbaka? Vi säger ofta att en kille ”ska vinna respekt” och en tjej ska ha självrespekt. Varför? För vadå? Vad är det som gör dig till en respekterad person, värd att respekteras och respektfull inför andra?

Du kan beställa Respektguiden (Nixon, ISBN 978-91-979658-2-9) genom att kontakta Varken hora eller kuvad direkt, eller beställa den från Red Planet på www.redplanet.se

Beställer du den från Varken Hora eller Kuvad kostar boken 50 kr/st, eller 30 kr/st vid beställning av 10 eller fler exemplar (frankt tillkommer vid postleverans).
Arbetar du med ungdomar? Är du intresserad av att Varken hora eller kuvad kommer till din arbetsplats för att berätta mer om Respektguiden, ge förslag på hur man kan arbeta med dess innehåll, eller bistå med grupphandledning?

Kontakta föreningen på:076-082 19 35 eller varkenhoraellerkuvad@gmail.com