Pressmeddelande med anledning av Internatonella Flickadagen

För oss i Varken Hora eller Kuvad är det viktigt att idag, på Internationella Flickadagen, uppmärksamma hur flickor runt om i världen fortfarande lever ofria liv och utsätts för bestialisk behandling. Vi kan aldrig acceptera att man i många länder fortfarande inte lever upp till FN:s Barnkonvention eller till Kvinnokonventionen.
– Världen över utsätts kvinnor för våldtäkter, misshandel, blir bortgifta, könsstympade, bortrövade som sexslavar eller tvingas leva i ofrihet kontrollerade av den egna familjen. Vi ser exempel runt om i Sverige och resten av världen på att bland det farligaste som kan hända ett barn är att födas till flicka, säger Varken Hora eller Kuvads ordförande Amineh Kakabaveh.
– När vi grundade Varken Hora eller Kuvad för 10 år sedan var det för att tillvarata barns och kvinnors rättigheter i Sverige men också i resten av världen. Tyvärr kan vi inte säga att vi, eller någon annan, lyckats vända den negativa utvecklingen där flickor är de värst utsatta. Fortfarande utsätts runt 100.000 barn i Sverige för hedersrelaterat våld, konstaterar Amineh Kakabaveh.
– Kriget mot flickor och kvinnor är ett globalt problem. I vissa länder för regimen det kriget med sina lagar som inskränker kvinnors rättigheter, i andra länder är det terroristgrupper som Islamiska Staten eller Boko Haram som för det kriget. Den gemensamma nämnaren är att det handlar om att man vill inskränka kvinnors och flickors frihet, säger Amineh Kakabaveh.
Men vi fortsätter ställa krav.
– Vi menar att det är upp till FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon att säkerställa att Barnkonventionen efterlevs, såväl i Sverige som övriga världen. Vi menat också att det är helt nödvändigt att det medför någon form av konsekvenser för de länder som inte följer konventionen, avslutar Amineh Kakabaveh.
Presskontakt:
Amineh Kakabaveh, ordförande
Varken Hora eller Kuvad
Telefon: 076 130 1236
Jonas Lundgren, projektledare
Varken Hora eller Kuvad
Telefon: 073 535 7576
522886_165252923598734_1081789297_n