Pressmeddelande Feministiskt forum 2010

Den 24:e april är det dags för vårens stora feministiska händelse, nämligen Feministiskt forum på ABF-huset i Stockholm. Eftersom det är valår står politiken är centrum. Årets paroll är ”Här är ditt liv, lilla gumman” och syftar till att på olika sätt belysa och problematisera vilka konsekvenser politiska beslut och agendor får för jämställdheten och feminismen – på ett individuellt och strukturellt plan.
Årets program bjuder på många och olika inslag så som seminarier, workshops, teater och feministiskt självförsvar. Bland de medverkande finns personer som Madeleine Leijonhufvud (professor emirita i straffrätt), Josefin Brink (V), Wiveca Wallén Vrenning (Aktiespararna), Maria Wetterstrand (Mp), Katrine Kielos (debattör), Maja Lundgren (författare), Liv Strömqvist (serietecknare), Sara Granér (serietecknare), Joanna Hellgren (serietecknare) och många, många fler.
Forumet avslutas sedan med en hejdundrande fest på Högkvarteret där vi hittar bland annat Tiina Rosenberg och Josefin Brink i DJ-båset och bjuds på valfantasier med Susanna Alakoski, Liv Strömquist och Tiina Rosenberg med flera.
Ett urval av seminarierna under Feministiskt forum 2010:
Antirasistiska feministiska krav i valet 2010, kl. 11.15-12.15, Sandler-salen
Samtal om vilka frågor som behöver lyftas fram i årets valrörelse med syfte att visa på de många olika infallsvinklar som kan ge inspiration inför valkampanjen och annan aktivism.
Global feminism in comics, kl. 13.45 – 14.45, Hedén-salen
Seriekonsten har länge använts som ett politiskt medel. I Sverige har det feministiska uttrycket på senare år fått allt större spridning inom seriekonsten och den politiska satiren. Möt serietecknarna Liv Strömquist, Sara Granér, Joanna Hellgren, Johanna Rojola (FIN) och Shannon O’leary (USA) i ett samtal modererat av serieakademikern Paul Gravett (GB).
Stockholmarnas rätt till sin egen kropp, kl. 13.45-14.45, Beskow-salen
Hur ska alla stockholmare ges rätten att fatta beslut om din egen kropp och sexualitet? Landstingspolitiker frågas under detta seminarium, lett av RFSU, ut om hbt-frågor, abortköer, våld i nära relationer och andra sexualpolitiska frågor.
Recept för jämställd ekonomi, kl. 15.00-16.00, Kata.
Det är lätt att stirra sig blind på vad jämställdhet kostar. Vad kostar ojämställdheten och vem betalar? De ekonomiska klyftorna mellan kvinnor och män har på senare år ökat markant. Josefin Brink (V) pratar om ekonomisk politik utifrån ett feministiskt perspektiv och vilka strategiska reformer som behövs för att varaktigt omfördela tid, makt och inkomster mellan könen.
För fullständigt program för såväl forumet som festen se vår hemsida www.feministisktforumsthlm.se.
För mer information kontakta gärna:
Matilda Johansson, Feministiskt forum, 070-485 42 09, femiforum@gmail.com
Moa Elf Karlén, ABF Stockholm, 08-453 41 26, moa.elf.karlen@abstockholm.se