Nyhetsbrev vinter 2010

Varken hora eller kuvads nyhetsbrev – vinter 2010

Vintern är definitivt här och året börjar lida mot sitt slut. Det är helt enkelt dags att önska er alla en god jul och ett gott nytt år! De inplanerade aktiviteterna för i år är över och man börjar blicka tillbaka på föreningens arbete. Vad vi ser är en nyttig slutspurt med intressanta arrangemang.

Vårt nya projekt Glora stöd och rådgivning som vi fått finansiering från Länsstyrelsen Stockholm för att genomföra fortsätter i samma takt som förr. Tyvärr finns det många unga tjejer i behov av hjälp och stöd, något vi vill hjälpa till att motverka genom vårt arbete.

Under den senaste tiden har vi även deltagit och varit medarrangörer vid Feministiskt forum i Botkyrka, som likt förra året lockade hundratalet åhörare till intressanta debatter, seminarier och musikaliska uppträdanden. I en debatt om jämställd stadsplanering och unga tjejers rum i samhället deltog Amineh Kakabaveh för föreningens räkning.

Vi har även genomfört seminarier i olika ämnen. Den 1 december anordnade vi ett sådant om gräsrotsfeminism på ABF-huset i Stockholm, i samarbete med ABF, Tjejjouren Stockholm, Sveriges Kvinnolobby och Unifem. Syftet var att lyfta en relevant debatt om kvinnorörelsers landvinningar från förr och vad vi idag har att lära av dem. Med en panel bestående av Haide Daraghai, Wuokko Knocke, Irene Matthis, Jenny Westerstrand och Irene Molina kunde det inte gå annat än bra. I ett samtal om feministiska strategier inför framtiden, med historiska lärdomar, blev det en viktig debatt inför vårt fortsatta arbete.

Vid sidan av denna aktivitet har vi även samarrangerat ett seminarium lett av Riksdagens tvärpolitiska nätverk mot diskriminering och förtryck i hederns namn i ämnet religion och jämställdhet. I ett annat seminarium talade VHEK om förortsungdomars och kvinnors situation utifrån ett antirasistiskt och feministiskt perspektiv, arrangerat av Svalorna Latinamerika. I vårt arbete med ungdomar har vi även haft en filmvisning under den Antirasistiska filmfestivalen i början av november, där skolklasser fick diskutera kring hedersfrågor efter att ha sett East is East.

I övrigt vill vi redan nu passa på att flagga för vårt varje år återkommande seminarium till minne av Fadime Sahindal. Den 20 januari kl 18 på ABF-huset har vi ett seminarium med fokus på männens roll i hederskulturen. I panelen har vi integrationsminister Erik Ullenhag, Claes Borgström, riksdagsledamöter och representanter från olika organisationer. Varmt välkomna.

Vi har ett innehållsrikt och nyttigt år att se tillbaka emot. Nya erfarenheter, ett breddat arbete och fortsatt målmedvetenhet gör att vi med ser fram emot ett nytt år med massor av engagemang mot ojämlikhet, hedersförtryck och rasism. Vi vill passa på att tipsa om att våra gamla medlemmar att förnya sitt medlemskap – och ser gärna att vi får in nya medlemmar. Kostnaden är 100 kronor per år. För ungdomar är det dock den symboliska summan fem kronor som gäller – för vidare info se: http://www.varkenhoraellerkuvad.se/om-oss/medlemskap/

Med det vill vi något tidigt passa på att önska er en god jul och ett gott nytt år.

Varma hälsningar från styrelsen genom
Amineh Kakabaveh, ordförande