Nyhetsbrev – September 2014

                                                                                                                                  

Hej kära VHEK-medlemmar och intressenter!

 

September månad kretsade till en stor del kring valet. Som ni alla vet har SD fått ett starkare inflytande inom maktens korridorer. Vårt feministiska och antirasistiska arbete har en oerhört stor betydelse i att motverka rasistiska framgångar. I många länder såsom Irak, Syrien, Kurdistan, Nigeria och Somalia m.fl. har de islamistiska terrorgruppernas barbariska och fasanfulla övergrepp samt brott mot främst kvinnor och barn ökat. VHEK:s systerskap har krävt av omvärlden att agera för att stoppa terrorgruppernas grymma handlingar mot främst de bortrövade kvinnorna och barnen. Vår uppgift bygger bland annat på att fortsätta kämpa mot detta och att vara behjälpliga stöd till de drabbade.

 

VHEK deltog och medverkade i en manifestation mot terrorgruppen IS’ bortrövning av kvinnor och unga flickor.

Arbetet tillsammans med Rädda Barnens projekt ”Kärleken är fri” är i gång. Både chatten med ungdomar och processledningen fortsätter med full fart. VHEK har fyra personer som deltar i chattgruppen och tre processledare. Under vecka 38 har VHEK:s processledare deltagit i ”Kärleken är fri”-veckan på St.Botvids gymnasium där vi både haft klassrumbesök med anordnade workshops och bokbord.

VHEK anordnade två debattseminarier om ”Kvinnors deltagande i demokratin” på Riffi och Verdandi. Det diskuterades om vad kvinnors deltagande i demokratin har för betydelse och även vad som kan hindra deras deltagande i demokratiska processer.

VHEK deltog på en mingelfest på Volontärbyrån och även i enföreningsdag som Föreningsrådet Hallunda-Norsborg anordnade. VHEK presenterade bland annat föreningen och hade bokbord. S-föreningen i Gamla stan bjöd också in Amineh för att hålla workshops om hederskulturen och jämställdhet. Margareta från Rädda Barnens hedersgrupp och Helin från föreningen deltog på ett besök hos Origo. Origo presenterade sin verksamhet och vi diskuterade även hur vi tillsammans med andra kan föra ett samarbete. Föreningen var på Stockholms tjejjour för att hålla utbildning/workshop om hedersvåld och hedersförtryck. VHEK:s samarbete med Kvinnolobbyn och CEDAW fortsätter. Winnet har haft besök från en grupp kvinnor från Ryssland. VHEK medverkade också vid detta besök för att presentera vår verksamhet och vårt förebyggande arbete.

Med positiv utveckling kan vi meddela att lokalgruppen i Norrköping är startad. Arbetet med att bilda lokalgrupper i både Södertälja och Uppsala är nu igång.

 

Kommande aktiviteter:

 

• 2 okt anordnar vi ett seminarium om hur Sverige och FN kan arbeta betydligt intensivare och effektivare för att ta itu med de krigen som förs mot kvinnorna med lagens hjälp. Sverige måste lägga fram konkreta förslag i EU och FN för att vända på utvecklingen nu när olika terrororganisationer och teokratiska regimer krigar mot kvinnor och barn. Seminariet hålls i Riksdagen, kl10-12. Anmälan ska göras via vheks epost.

Vi har skrivit ett brev till FN gällande kriget mot kvinnor och barn särskilt de bortrövande av kvinnor och barn av olika jihadister. Tio olika kvinnoorganisationer står även bakom som stöd i detta brev. Brevet kommer inom kort att skickas till FN.

• 14 okt är ett tillfälle för nya och gamla medlemmar att komma på utbildningen

• Arbetet med projektet ”Kärleken är fri” fortsätter de närmaste veckorna.

• Samarbetet och arbetet med Kvinnolobbyn och CEDAW fortsätter.

• Vi fortsätter förbereda utbildningar för nya och gamla medlemmar i oktober då vi alltid är i behov av fler eldsjälar som kan hjälpa oss att fortsätta arbeta för ett antirasistiskt och jämställt samhälle.

• Vill du engagera dig i VHEK är du varmt välkommen att höra av dig till oss på varkenhoraellerkuvad@gmail.com

 

VHEKs styrelsemöten är öppna för alla medlemmar

Den 28 oktober kl. 18.30 är du välkommen att lyssna på vad som händer i VHEK just nu och även bidra med dina tankar och idéer. Föranmälan görs till varkenhoraellerkuvad@gmail.com

 

Om medlemsavgiften för år 2014

Utan era bidrag, i form av engagemang och medlemsavgifter, vore verksamheten inte möjlig. Vår förhoppning är att våra medlemmar vill fortsätta kämpa, tillsammans med oss, för alla människors lika värde! Avgiften är 100 kr, men endast 50 kr för studerande, pensionärer och arbetslösa. Ungdomar under 18 år betalar endast 5 kr. Avgiften betalas genom en insättning på vårt postgironummer: 420 399-8. Märk inbetalningsavin med ”Medlem 2014”. Glöm inte att även anmäla dig som medlem under fliken ”Medlemskap” på vår hemsida. Vi finns även på facebook-grupper att gå med i där du kan läsa mer om vad som händer i föreningen och i lokalgrupper.

 

Bästa och varma hälsningar, Amineh Kakabaveh och Helin G. Gül