Nyhetsbrev – Oktober

Bästa medlem och VHEK-sympatisör! 

Nu är hösten igång och våra aktiviteter likaså. Till att börja med vill vi uppmana alla att anmäla sig till medlemsutbildningen den 12 oktober kl. 13:00-15:00 i Stockholm.

Vi kommer arrangera en unik filmvisning och diskutera ämnen som hedersproblematik, skadliga mansideal och kvinnors rättigheter. Utbildningen är lämpad för alla som vill ha kunskap i dessa ämnen eller som vill veta mer om vår verksamhet och hur vi jobbar. Upplägget är kostnadsfritt och vi bjuder dessutom på en enklare lunch. VARMT VÄLKOMNA! 

(Anmälan skickas senast 9/10 till info@vhek.se)

I skrivande stund pågår en namninsamling för iranska kvinnors rättigheter. Syftet är att uppmana Sveriges regering att verka för att upphäva det könsapartheid som råder i Iran. 

I 40 år har iranska kvinnors rättigheter inskränkts avsevärt, i nuläget får dom inte vistas ensamma i offentliga miljöer och fängslas om de visar håret eller går på en fotbollsmatch. Hjälp till och skriv under här!

VHEK välkomnar Centerpartiets kongressbeslut ang förbud mot omskärelse av barn

Denna barbariska och medeltida behandling av små pojkar har inte plats i vårt land som värnar om barns rättigheter enligt Artikeln 24: FN:s Barnkonventionen:

Barn har rätt till bästa möjliga hälsa, tillgång till hälso- och sjukvård samt till rehabilitering. Traditionella sedvänjor som är skadliga för barns hälsa ska avskaffas.


VHEK har fått två nya ambassadörer som vi stolt vill presentera – modeskaparen Camilla Thulin och Helena Lindahl (C)

Camilla säger att aktivism och systerskap är viktigt i kampen mot hedersförtryck och fortsätter ”vi måste ena alla aktivister och kvinnokämpar oavsett partitillhörighet. Kampen mot diskriminering och förtryck i hederns namn ska inte bara ligga på en del invandrade kvinnors axlar.”

Helena kommenterar: ”Hedersförtrycket drabbar så många fler, även utanför de stora städernas förorter. Jag kommer i kontakt med lärare, kvinnoaktivister, kommunpolitiker m.fl. i mitt eget hemlän som dagligen möter flickor och kvinnor som är utsatta för hedersnormer på olika sätt. VHEK är en viktig organisation som gör skillnad och därför vill jag engagera mig i den.”

VHEK möter dagligen flickor och kvinnor som är i behov av stöd och hjälp, framförallt i skolorna där de kanske saknar möjlighet att välja fritidsaktiviteter, utbildning eller t.o.m. yrke! Det är helt oacceptabelt och ju fler engagerade medlemmar och ambassadörer vi får desto bättre. 

 Vill du anmäla dig till vår kurs i Hedersförtryck som leds av Amineh Kakabaveh och Klas Gustavsson? Kursenriktar sig till dig som har ett fackligt eller politiskt uppdrag, men också till dig som i ditt arbete kommer i kontakt med hedersförtryck, eller vill lära dig mer om ämnet. Kursen ges på halvfart och kan kombineras med arbete eller andra studier och är studiemedelsberättigande. Här kan du få mer information och anmäla dig till kursen.

Sista anmälningsdag är 8/12 så passa på!

Ta del av vår kunskap!

Vi står upp för förortskvinnor och talar öppet om hedersförtryck, mänskliga rättigheter och demokrati! Som vanligt pågår våra föreläsningar, utbildningar och workshops runt om i landet. Vi träffar och utbildar skolpersonal och elever i olika åldrar, föreningar och gräsrotsorganisationer, myndigheter och riksdagsledamöter. Är ni intresserade av att boka oss för ovanstående arrangemang eller har förslag på en annan aktivitet mejlar ni som vanligt till infoadressen för mer information. 

Vi önskar Er en härlig start på hösten och att vi syns på många av våra aktiviteter.

Vänliga hälsningar,

Amineh Kakabaveh ordf.

Ebba Bryngelsson projektledare


KOMMANDE AKTIVITETER

Samtalsgrupp i Tensta 8/10

VHEK kommer att arrangera ett samtal om ”Syn på sex” i Blåvägens/Tesalongens lokal i Tensta den 8/10 kl 14.00. Samtalet är till för att bryta tystnadskultur och öka deltagarnas förståelse inför varandra. För att delta eller få information hör av er till oss via mail.

Medlemsutbildning Stockholm 12/10

Utbildningen pågår mellan 13:00-15:00 i Bredäng, Stockholm. För mer information kan ni läsa överst i mejlet eller mejla till oss. Ni kan anmäla er till utbildningen via samma mejl.  

Workshops och besök i Skolor samt öppen föreläsning i Malmö 14/10

Varken Hora Eller Kuvad – Skåne bjuder in till en öppen föreläsning den 14/10. Utbildningen riktar sig till dig som arbetar inom skola eller annan verksamhet och vill lära sig mer om förebyggande insatser vid misstanke om hedersförtryck och/eller våld. Föreläsningen hålls på ABF Malmö – Spånehusvägen 47, kl. 18:00-20:00

Finns en koppling mellan Hedersvåld och Gängkriminalitet? 17/10 

Riksdagens tvärpolitiska nätverk mot diskriminering och förtryck i hederns namn anordnar ett seminarium kl. 13:00-15:00 den 17 oktober i Skandiasalen. Antalet platser är begränsat och vi ber er därför att anmäla er så snart som möjligt till oss dock absolut senast den 15 okt kl. 15.00, uppge fullständigt namn i ditt mejl. 

Medverkar gör: 

Inrikesministern Mikael Damberg är inbjuden till debatten.

Områdespolis Hanif Aiziz med trio års erfarenhet från nordvästra Stockholm och kommunpolis Martin Lazar i Borkyrka sen 2014. 

Shams Aziz, uppvuxen i Rosengård, student vid Uppsalas universitet och talesperson för VHEK-Uppsala.

Devin Rexvid, universitetslektor och forskare vid Umeå Universitet med stor kunskap om hedersrelaterat förtryck och våld. 

Debatt och föreläsning Stenungssund 19/10 

Kultur och rötter är en dag då vi försöker förstå oss på varandra lite bättre. Temat är kultur, integration, religion och tradition. Under dagen kan du ta del av berättelser från världen och Sverige genom föreläsningar, panelsamtal, scenframträdanden och prova-på-aktiviteter.

Följ länken för mer info https://www.facebook.com/events/2159666647667162/

Öppen föreläsning och workshop Göteborg 20/10

Den 20 oktober arrangerar VHEK tillsammans med Arbetarrörelsens Folkhögskola ett kunskapsseminarium om hedersfrågor. Våra kartläggningar över Stockholm och Göteborg visar en verklighet som det sällan talas om; socioekonomiskt utsatta områden där hederskulturen är utbredd. Vi kommer utifrån våra rapporter visa upp en samtida beskrivning av hedersproblematik för att öka kunskapen om detta. Dagen till ära har vi även Lina (som egentligen heter någonting annat) som delger oss sin egen upplevelse av hederskultur och Bettan Byvald – socialsekreterare i Göteborg som arbetar med IS-återvändare Vid intresse kan ni anmäla er till info@vhek.se

Karlstad Bokkafé 9/11

Lördagen den 9/11 kl 14:00 diskuterar Amineh Kakabaveh hedersförtryck och diskriminering på Café Gjuteriet i Karlstad. Kolla karlstadbokcafe.se för mer info.

Riksdagsdebatt kl. 13:00-15:00 14/11

Vi kommer att visa filmatiserade intervjuer med personer som tidigare levt under hot och förtryck. Talespersoner från Bred Feministisk Plattform kommer att lyfta våra frågor i ett sammanhang där vi anser att vår möjlighet att påverka rådande samhällsklimat är som störst – i riksdagen såklart! 

Det kommer att finnas ett begränsat antal platser för engagerade medlemmar, mejla till infoadressen om du vill boka en plats redan nu. 

Föreläsning Strömstad 18/11

Kl 19:00 kommer Amineh Kakabaveh att förläsa om hederskultur och hedersförtryck vid Strömstad Gymnasium. Föreläsningen sker i samband med att ämnet lyfts i kommunen.

Socialistiskt forum 23/11

Den 23/11 medverkar vi på ABFs Socialistiska Forum. Temat för i år är Rörelsen och VHEK kommer arrangera ett seminarium där vi berättar om vår dagliga kamp för förortskvinnors rättigheter och hedersordets fasansfulla konsekvenser.   

FN:s dag för våldsutsatta kvinnor 25/11

Vi planerar ett seminarium den 25 november i Stockholm på FN-dagen för våldsutsatta kvinnor. Deltagarna är representanter från BFP och Gertrud Åström, expert på jämställdhetsfrågor och styrelseledamot i Stockholms FN-förening, agerar samtalsledare. Vi kommer att uppmärksamma FN:s dag för våldsutsatta kvinnor på olika sätt. För mer information – håll utkik i våra sociala kanaler som uppdateras löpande.  


Föregående aktiviteter

Samtalsgrupp i Tensta

Tillsammans med Blå Vägen arrangerar VHEK samtalsgrupper för förortsfeminister i Tensta (och snart även i Skärholmen!). Vi har pratat föräldraskap samt föreställningar om vad som är svenskt och osvenskt. Gruppen bestod främst av kvinnor och det var många tuffa livsöden som delades. Sammanfattningsvis går det att konstatera att små samtal kan göra mycket för att öka förståelsen inför andra människor.


Utbildning för samhällskommunikatorer

Amineh Kakabaveh utbildade anställda inom arbetsmarknadsförvaltningen på Centrum för samhällsorientering i Stockholms län. Temat varantirasism, hedersförtryck och utsatthet i syfte att ge arbetsplatsförlagda verktyg till de medverkande. 


Panelsamtal på Skärholmsdagen

Under september anordnade vi ett panelsamtal på Skärholmsdagen om gängkriminalitet och hedersvåld. Deltagarna bestod av socialborgarråd Jan Jönsson (L), Anna Tsekas – enhetschef på Relationsvåld Centrum Sydväst och vår egen styrelsemedlem Tobias Berg (L). Dom diskuterade bland annat föräldraskap och hur samhälleliga normer får oss att skydda flickor och kvinnor mer än pojkar och män, trotts att pojkar och män begår brott i betydligt större utsträckning än flickor och kvinnor. Istället för att begränsa flickor och kvinnors frihet borde en stor del av lösningen ligga i att föräldrar pratar mer med sina söner. Samtalet blev väldigt lyckat och leddes av Amineh Kakabaveh. 


Internationell solidaritet och systerskap

VHEK fick besök av aktivisterna och feministerna Semayat Oliviera – journalist och kommunikationskoordinator vid Vladimir Herzog-institutet, hon är en av grundarna av Nós, mulheres da pereferia (Oss, kvinnor i pereferin) vars mål är att skapa nya vägar till ett alternativt och inkluderande media och Charo Nunes – arkitekt med inriktning urban design och kommunikationsagent. Hon är koordinator och skribent på plattformen Bloguerias Negras (svarta bloggare). Vi pratade om strategier för att uppnå jämställdhet genom sociala medier och vikten av att marginaliserade grupper kommer till tals.