Nyhetsbrev Oktober 2021

Hej bästa medlem, ambassadör och supporter till Varken hora eller kuvad,

Vi ser fram emot en händelserik tid tillsammans där kampen mot hedersförtryck fortsätter!

Under resten av året kommer vi att uppmärksamma 100 år av demokrati i Sverigevilket är en del av firandet för den allmänna rösträtten och kvinnokampen. Vi verkar i förorterna genom att anordna samtal och möten om kampen för flickors och kvinnors rättigheter samt demokratisk utveckling. Det är viktigt att stå upp för hedersutsatta barn och kvinnor. Följ våra sociala medier för uppdateringar kring detta.

Förortsfeministen

Nummer sex av Förortsfeministen är publicerad online och snart kommer den också i tryckt upplaga. I Förortsfeministen beskriver vi hur hederskulturen verkar i skilda kulturer och religioner. Hedersförtryck är utbrett runtom i världen och i nummer sex går det att läsa om berättelser från bland annat Indien, Sverige, Irak och Rumänien.

Hederspodden

I avsnitt 26 samtalar vi med journalisten Trifa Abdulla som pratar om integrationsproblemet i Sverige samt om sin uppväxt där hederskultur var dagligt förekommande med våld, kontroll och begräsningar.

I avsnitt 27 samtalar Amineh Kakabaveh med kvinnorättskämpen Maria Rashidi. Maria är ordförande i Kvinnors rätt. Hennes berättelser och livshistoria är gripande. Under samtalet delar hon med sig av sin personliga historia, berättar om sin bok Bränd frihet samt ger råd.

Aktiviteter

  • 30/10 – VHEK anordnar ett panelsamtal tillsammans med Verdandi Botkyrka, Botkyrka Kvinno- och Tjejjour, Filippinska Kultur- & Fritidsföreningen. Panelsamtalet sker inom ramen för ABF Botkyrka-Salems evenemang ABF för Botkyrka framåt – 100 år av demokrati. Under panelsamtalet kommer det att diskuteras betydelsen av kampen för demokrati och kvinnors rättigheter i Sverige. Tid: kl. 12.45-14.15 och Plats: Folkets Hus Hallunda, Borgvägen 1 i Norsborg. Samtalet livesänds på VHEK:s Facebook-sida.
  • 16/11 – Föreläser för Lärarförbundet i Sigtuna kommun 

Utbildning

Vi arrangerar gärna utbildningstillfällen för volontärer och medlemmar som vill lära sig mer om hedersrelaterat våld och förtryck samt VHEK:s arbete. Utbildningen ger deltagarna en genomgripande genomgång om aktuella och angelägna ämnen såsom; könsstympning, vardagsheder och hederskulturens många ansikten. Genom kunskap och diskussion vill vi stärka människors medvetenhet och förståelse för hederskulturens påverkan på människors liv och vårt samhälle. Visa intresse genom att mejla till info@vhek.se.

Vår verksamhet och våra tjänster

Vi är under hösten bokade på ett flertal skolor där vi kommer att föreläsa, kompetensutveckla och hålla workshops. Vi håller även i kursen Förtryck i hederns namn som började i augusti. När vi föreläser talar vi bland annat om hedersnormer, mänskliga rättigheter, integration samt arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck. Vi fortbildar även er som tagit del av våra utbildningar tidigare och ger handledning. Ni får gärna kontakta oss på info@vhek.se om ni vill anordna någon aktivitet. 

Vi ger professionellt stöd till ungdomar och personal, både enskilt och i grupp. Vi har haft flera enskilda fall där vi hjälpt hedersutsatta kvinnor, unga flickor och hbtq-personer i vår råd- och stödverksamhet. Känner ni någon som är utsatt för hedersförtryck eller om ni är verksam inom skola och omsorg och behöver rådgivning kan ni alltid höra av er till oss för att boka workshops, seminarier och föreläsningar. Beställ gärna vår metodbok Respektguiden som är ett väldigt bra verktyg och en guide hur man kan komma igång att hantera dessa frågor. Kontakta oss gärna påinfo@vhek.se för att få reda på mer om vad vi kan erbjuda. Vi fortsätter med föräldrautbildningar i förortsområdena Järva och Skärholmen i samarbete med Blå Vägen och Tesalongen. Läs mer om detta på VHEK:s Facebooksida där vi annonserar nya träffar och utbildningar. 

Vill du aktivera dig i VHEK, men hittar ingen lokalgrupp på din ort? Starta då en egen genom att följa vår enkla manual som finns på hemsidan genom denna länk!

Föregående aktiviteter 

  • 2/10 – Föreläsning för Lärarförbundets internationella avdelning
  • 11/10 – Livesamtal om flickors rättigheter
  • 16-17/10 – Kursen i hedersförtryck
  • 22/10 – Föreläsning på en skola i Botkyrka
  • 26/10 – Panelsamtal i Järvaområdet om kvinnors rättigheter
  • 27/10 – Föreläsning för studieförbundet Nykterhetsrörelsens Bildnings­verksamhet (NBV)

Viktig påminnelse till medlemmar
Vi blir glada om du som ännu inte har betalat medlemsavgiften för 2021 gör detta så snart som möjligt. För alla tidigare medlemmar som inte registrerat sig i vårt nya system är vi tacksamma om ni gör det snarast. Detta innebär att ni måste gå in och registrera er som medlemmar på nytt. Det gör ni genom att följa denna länk. Vi gör detta för att det ska bli enklare för oss att ansöka om projektmedel hos myndigheter, som kräver att vi redovisar hur många som har betalat medlemsavgift varje år, samt alla våra medlemmars kön och hemstad. Att vara medlem i Varken hora eller kuvad kostar 100 kr per år. Pensionärer och studenter betalar endast 50 kr per år. För er som är under 18 år är det alltid kostnadsfritt. Ni kan fortfarande betala med swish, plusgiro och betalkort. 

Vi tackar alla medlemmar och alla som skänker gåvor till vår förening. Det är en viktig del i kampen mot hedersförtryck, barnäktenskap, könsstympning och de frågor som VHEK driver. 

Varma hälsningar,

Ordförande,
Amineh Kakabaveh och Varken hora eller kuvad