Nyhetsbrev Oktober

Hej bästa medlem, ambassadör och VHEK:s supporter,

Hösten är här och vi hoppas att ni alla är friska och har massor med energi inför denna termin.

För att samla krafterna och peppa varandra för att fortsätta kämpa mot hedersförtryck skulle vi vilja bjuda in er till en kick off med lite tilltugg och samtal den 21 oktober kl.18. Anmälan är obligatorisk då vi har begränsat med platser på grund av den rådande pandemin. Skicka ett mejl till info@vhek.se för att anmäla dig. När du har anmält dig anger vi platsen.

VHEK kommer även arrangera en medlemsutbildning den 10 oktober kl. 11-15. Vi bjuder in de volontärer och medlemmar som vill lära sig mer om hedersförtryck och VHEK:s arbete. Anmälan sker via vår mail info@vhek.se. Mejla oss så anger vi platsen för utbildningen.

På internationella flickdagen den 11 oktober kl. 11-11:45 är ni välkomna att delta på Feministiskt Forums nätseminarium där VHEK ska prata om flickors frigörelse från hedersförtryck, och ta upp bland annat könsstympning, barnäktenskap och kyskhetskrav. Hedersförtryck och hedersvåldets grymheter drabbar många flickor i Sverige. Cirka 240 000 barn och unga är utsatta och varje dag gifts 30 000 flickor bort till äldre män. Vi återkommer i sociala medier med mer detaljer om detta. Ni kan medverka digitalt via våra eller ABF:s (Stockholm) kanaler.

Den 15 oktober kl.18 kommer VHEK också medverka på ett digitalt seminarium om hederskultur och hedersnormer som arrangeras av Miljöpartiet i Partille. Mer information om detta kommer i våra sociala kanaler.

Hösten kommer också bjuda på två kunskapsseminarium. Ett av dessa seminarier kommer ta plats den 22 oktober kl. 13-15:30. Vi kommer då diskutera vad som bör ingå i en särskild brottsrubricering mot hedersvåld, och sända detta live via vår Facebook. Vi kommer även ha ett seminarium om klanstrukturer framöver. Vi återkommer med mer detaljer när det närmar sig!

VHEK Stockholm kommer fortsätta verka i våra förorter genom att bland annat bjuda in till föräldrautbildningar i samarbete Blå vägen i Skärholmen och Tensta under hösten. På dessa träffar diskuterar vi barnuppfostran, hedersnormer, föräldrarnas roll, kvinnors roll och rättigheter i det svenska samhället samt förväntningar på både män och kvinnor. Vi annonserar nya utbildningstillfällen löpande på våra sociala medier, så följ oss gärna där! Nästkommande träff är den 7 oktober kl.10-11 på Blå vägen i Skärholmen. Anmäl er gärna via vår mail info@vhek.se. Lokalerna är rymliga för att vi ska kunna hålla distans och det finns även möjlighet att vara med digitalt.

Glöm inte heller bort vår senaste satsning Hederspodden som vi släpper nya avsnitt av varannan vecka. Podcasten är en röst för hedersutsatta som annars inte får sin röst hörd, samt en plattform för diskussion med makthavare kring hedersförtryck.Vi har redan nu fem avsnitt till er – två nya sedan senaste nyhetsbrevet! Klicka på denna länk för att lyssna!

Vi har bland annat intervjuat Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni som håller med VHEK kring våra krav angående att religiösa samfund eller föreningar som främjar hedersförtryck inte ska få skattemedel, förbud mot religiösa friskolor och religiösa symboler i skolan för barn.

Vi har också intervjuat en av VHEK:s aktivister som berättar om sin uppväxt som hedersutsatt. Hon delar med sig av hur det är att växa upp i en segregerad förort med föräldrar som sympatiserar med Daesh och att gå i en religiös islamistisk friskola som cementerar hederskultur. Glöm inte prenumerera så ni inte missar nästa avsnitt!

Vi blir ständigt påminda om det utbredda hedersförtrycket via media. Vi i VHEK blir även dagligen kontaktade av bland annat kvinnor och unga flickor som känner sig kontrollerade och begränsade i sina privatliv av s.k. moralpoliser som ofta är både män och killar i skolan och i området. De tvingar kvinnor och unga flickor att anpassa sig till hedersnormerna, t.ex. att stanna i hemmet och att ta på sig slöjan. Detta förtryck har tyvärr ökat under pandemin då kvinnor och flickor begränsas ytterligare till hemmet. Under höstterminen fortsätter vi därför att erbjuda våra tjänster i vanlig ordning och ställer även om till digital form om det önskas av deltagare med tanke på Covid-19. Vi behöver öka kompetensen kring hedersförtryck – nu kanske mer än någonsin!

Vi har redan genomfört ett antal föreläsningar under hösten, bland annat på Flens bibliotek under deras hälsovecka. Vår kurs “Förtryck i hederns namn” på Viskadalens Folkhögskola har också börjat för terminen. Vi välkomnar nu ytterligare skolor, föreningar och myndigheter runtom i landet att boka in oss. Vi håller gärna föreläsningar/workshops på din skola/arbetsplats om hedersförtryck och hedersvåld, med fokus på vårt metodmaterial, dvs. den uppdaterade upplagan av Respektguiden från 2020 samt kartläggningarna Elva- och Tolvhundra.

Vi påminner även i detta nyhetsbrev om VHEK väst:s satsning denna hösttermin. Vi erbjuder just nu kostnadsfria föreläsningar för förskolepedagoger och pedagoger om hedersförtryck och hur vi kämpar emot det. Vi riktar oss till denna yrkesgrupp då de arbetar nära barn som utsätts för hedersförtryck och behöver därför kompetens för att hantera detta. Bor du i Göteborgsområdet, arbetar på en förskola/skola och tycker detta låter intressant – tveka inte att höra av dig till oss!

Glöm inte att spana in vår webbshop där vi säljer tygpåsar och t-shirts med vår logga! Intäkterna går till att stötta vårt arbete mot hedersvåld.

Vi tackar er alla medlemmar och er som ger gåvor. Tack vare detta stöd kan vi bedriva vissa delar av vår verksamhet.

 

Bästa hälsningar,

Ordförande,

Amineh Kakabaveh