Nyhetsbrev och julhälsning från VHEK

Vi vill passa på att tacka för det gångna året och samtidigt önska er en god jul och ett gott nytt år. Nedan följer årets sista nyhetsbrev.

Vi ses den 21 januari på Fadime-dagen på ABF-huset i Stockholm kl 18. Komplett program kommer inom kort!

Varma hälsningar från styrelsen i Varken hora eller kuvad
 
 

Nyhetsbrev december 2009
 
Kära medlemmar och intresserade av Varken hora eller kuvad!

Som många av er säkert redan vet har mycket hänt i föreningen Varken hora eller kuvad sedan det senaste nyhetsbrevet i början av november. Ett fullt kalendarium har betats av och massor av nya aktiviteter har planerats in, men samtidigt har vi också påbörjat ett nytt projekt med en ny projektledare. Från och med månadsskiftet har jag, Ekim Caglar, ansvaret för det projektet som syftar till mobilisering av ungdomar och förebyggande arbete mot hedersrelaterat våld. Projektet finansieras av Länsstyrelsen.

November månad har bjudit på en fortsättning av Paris-projektet från i somras, där vi arrangerade en utbytesresa till Frankrike tillsammans med ABF Västerort och Ungdomsstyrelsen. Den fjärde november fick vi ta del av erfarenheter och kunskaper från den resan genom en filmvisning på Folkets hus i Rinkeby. I samma lokaler anordnade vi en vecka senare vårt uppskattade program om uppväxtvillkor och framtidsutsikter för förortens ungdomar med programmet ”Jämställdhet, likabehandling och blandning” med stand-up, feministiskt självförsvar och workshops. Nytt för denna gång var att killgruppen var decimerad, vilket innebar att tjejer som ville delta i killgruppen fick göra det. Detta fungerade utmärkt, vilket ger oss en fingervisning om hur vi kan lägga upp programmen i fortsättningen. Vi har även tagit viktiga steg för att utöka vårt samarbete med andra organisationer. När detta blir mer konkret kommer vi att återkomma med datum för aktiviteter.

Den 9 november medverkade Amineh i Rädda Barnen Storstockholms måndagsträff under rubriken ”Förtryck och diskriminering mot barn och ungdomar i hederns namn”

Lördagen den 14 november var det så dags för Feministiskt forum i Botkyrka, där vi var medarrangörer. Programmet bjöd på namnkunniga personer som Claes Borgström, Kim Anderzon och Tiina Rosengren, men vi kan tyvärr konstatera att besökarantalet var mindre än förr. Strax under hundra deltagare var på plats och Varken hora eller kuvad hade bokbord och sålde ett exemplar av Respektguiden.
 
Vidare fick vi chansen att delta i ett seminarium arrangerat av Vänsterpartiets riksdagsgrupp den 18 november. Seminariet hade temat ”förortsungdomars röst”. Hediye Güzel representerade Varken hora eller kuvad genom att berätta i 20 minuter om sin egen uppväxt och om föreningen. Två andra ur styrelsen var också med i arrangemanget.

Den 20 november var Amineh och Ekim på Valstaskolan i Märsta. Där föreläste man inför ett 50-tal elever, för att sedan ha möte med kuratorer i Sigtuna kommun där hedersproblematiken diskuterades.

Dessutom har även programmet ”Jämställdhet, likabehandling och blandning” använts flitigt. Den 19 november anordnade vi ett arrangemang utifrån programmet. Innehållet var samma som vanligt med ”Jämställdhet, likabehandling och blandning”. Det hela anordnades tillsammans med Alby fritidsgård och Alby bibliotek och lokaltidningen Södra sidan var med och skrev en artikel om killgruppen. Samma upplägg användes i Forsängens fritidsgård i Farsta strand den 26 november, där vi fick mycket beröm av fritidspersonalen för att ha lyckats bra med framförallt killgruppen för att få dem att våga prata öppet om allvarliga ämnen som hedersvåld och respekt.

November månads aktiviteter avslutades med samma program den 30 november, denna gång på Morris’ fritidsgård i Hökarängen. Även denna gång visade framförallt killgruppen upp sidor som fritidspersonalen inte sett förut, med en respektfull ton och en vilja att diskutera känsliga ämnen.

Under december månad har vi hunnit med att fortsätta det program vi lagt upp med Tumba gymnasium. Fyra möten i kill- och tjejgrupper har anordnats med totalt cirka 120 elever. Temat har varit boken Respektguiden och det hela har varit mycket uppskattat av både elever och lärare. Förutom detta har Amineh hunnit med att representera föreningen i Skärholmen inför ett 40-tal fritidsledare i syfte att informera om hedersvåld och uppväxtvillkor.
 
Samma upplägg hade vi även i Farsta den 9 december där både Ekim och Amineh talade inför fritidsledare om föreningens och våra erfarenheter i ämnet hedersvåld. De övriga aktiviteterna som vi hunnit med är annars två program samma dag i Hässelby på Smedshagsskolan den 7 december där Amineh och Ekim först talade inför dryga 50-talet ungdomar om Respektguiden, för att senare återvända till en fritidsverksamhet där vi fick chansen att höra mer på djupet om de särskilda uppväxtvillkoren i Hässelby.
 
Ett liknande upplägg genomfördes 11 december när Amineh föreläste vid Långholmens folkhögskola och i Västerås stadsbibliotek 9 december, där även offer för hedersvåld deltog i talarlistan.

I övrigt arbetar vi hårt inför kommande aktiviteter. Den 21 januari anordnas Fadime-dagen, precis som förr, och tidigare planerade projekt, som den i Tumba fortsätter tills vi avslutar med feministiskt självförsvar och utvärderingar den 16 december. Vi har redan tagit nödvändiga kontakter i arbetet inför 8 mars-aktiviteter och har långt gångna planer på att starta lokalorganisationer i åtminstone Malmö.  Föreningen går framåt även organisatoriskt!

Hjärtliga hälsningar från styrelsen genom                  
 
Amineh Kakabaveh & Ekim Caglar