Nyhetsbrev November

Hej bästa medlem, ambassadör och VHEK:s supporter,

Vi hoppas att alla våra medlemmar och sympatisörer mår bra och är friska! 

VHEK har fått två nya ambassadörer; politikerna och riksdagsledamöterna Désirée Pethrus (KD) och Gulan Avci (L). Vi är mycket glada och stolta att ytterligare två starka kvinnor har blivit våra ambassadörer och vill vara med oss i kampen mot hedersförtryck och diskriminering. Vi är övertygade om att för att stoppa hederskulturens mekanismer såsom könsstympning, tvångsäktenskap, oskuldskontroller och vardagsheder etc. krävs det att hela samhället går åt samma håll och visar nolltolerans mot dessa förlängda förtryck och barbari.

VHEK har haft en händelserik oktober med bland annat medlemsutbildning och kick off. Vi har också medverkat på Miljöpartiet i Partilles seminarium om hedersvåld och hedersförtryck, föreläst på en skola i Borås, samt hållit i flera föräldrautbildningar både i Skärholmen och i Tensta. VHEK tillsammans med Riksdagens tvärpolitiska nätverk mot hedersvåld och förtryck samt Sveriges Kvinnolobby anordnade även ett riksdagsseminarium där experter såsom polismästaren vid Nationella Operativa Avdelningen Carin Götblad, forskaren Devin Rexvid från Stockholms Universitet, åklagaren Jessica Wenna, Lars Thornberg från generaldirektörens stab på Skolinspektionen samt en av VHEK:s aktivister med erfarenhet av hederskulturen deltog. De fick redogöra för bland annat hur de ser på den nyframtagna utredningen med ett förslag om en särskild hedersbrottsrubricering. 

Vi kommer fortsätta i samma takt framöver och bjuder därmed in till höstens andra kunskapsseminarium som VHEK anordnar i samarbete med riksdagens tvärpolitiska nätverk mot hedersvåld. Detta seminarium kommer ta plats den 25 november kl. 13-15:30. Vi kommer då bjuda in sakkunniga och diskutera klan- och släktbaserad brottslighet som har förgreningar in i det lokala och nationella beslutsfattandet som hotar vår demokrati. På grund av Covid-19 har vi begränsat antal platser. Vi rekommenderar därför våra medlemmar att följa seminariet via zoom-länk. Vi kommer skicka ut en separat inbjudan till er via mail med länk när det närmar sig.

Riksdagens tvärpolitiska nätverk mot hedersvåld bjuder också in till ett corona-anpassat samtal med författaren och religionsforskaren Sameh Egyptson. Han har under många år forskat och skrivit om muslimska brödraskapets negativa inverkan på vår demokrati, vårt sekulära samhälle, integration och jämställdhet. Samtalet kommer ta plats den 4 november kl. 13.30-15:00 via Zoom. Anmälan är obligatorisk och du anmäler dig genom att skicka ett mail till amineh.kakabaveh@riksdagen.se. Då får du även Zoom-länken.

VHEK har också planer på att under samma vecka som FN:s internationella dag mot våld mot kvinnor infaller anordna en debatt i Järva mot våldet. Vi återkommer med mer information kring detta i våra sociala medier och hoppas att ni vill vara med och delta!

VHEK kommer också fortsätta verka i våra förorter genom att i vanlig ordning anordna föräldrautbildningar i samarbete Blå vägen. En av dessa träffar infaller den 1 december mellan kl.13:00-15:00 på Blå vägen i Tensta. Vi annonserar regelbundet nya tillfällen på våra sociala medier, så följ oss där för mer information. På dessa träffar diskuterar vi i vanlig ordning barnuppfostran, hedersnormer, föräldrarnas roll, kvinnors roll och rättigheter i det svenska samhället samt förväntningar på både män och kvinnor. Lokalerna är rymliga för att vi ska kunna hålla distans och det finns även möjlighet att vara med digitalt om man mailar till info@vhek.se.

Ni får inte heller glömma vår senaste satsning Hederspodden som vi släpper nya avsnitt av varannan vecka. Podcasten är en röst för hedersutsatta som annars inte får sin röst hörd och en plattform för diskussion med makthavare kring hedersförtryck. Vi har under oktober släppt två nya avsnitt. Klicka på denna länk för att lyssna!

Vi har bland annat genomfört en intervju med en ensamstående mamma och hennes 16-åriga dotter som är bosatta i förorten Järva, Stockholm. Vi lyfter ämnen som hederskultur, segregation, moralpoliser, laglöshet och gängkriminalitet i området.

Vi har också släppt ett avsnitt där vi intervjuar aktivisten och feministen Zeliha Dagli som länge har kämpat tillsammans med oss för kvinnors frigörelse från patriarkala normer och hedersförtryckets olika former både i Sverige och i Turkiet. Hon har själv erfarenhet av att bo i förorten och vittnar i podcasten om hur kvinnor där inte har samma fri- och rättigheter som etniskt svenska kvinnor i storstäderna. Glöm inte prenumerera så ni inte missar nästa avsnitt!

Under höstterminen fortsätter vi också att erbjuda våra tjänster i vanlig ordning samt digitalt på grund av Covid-19. Vi har redan nu varit ute och föreläst en hel del och ska den 12 november ut igen och föreläsa om hedersvåld och förtryck på en folkhögskola. Utöver detta fortlöper vår kurs “Förtryck i hederns namn” på Viskadalens Folkhögskola. Den 7-8 november har vi ytterligare ett utbildningstillfälle. 

Vi välkomnar skolor, SFI, verksamheter, föreningar och myndigheter runtom i landet att boka in oss för att hålla föreläsning/workshops om hedersförtryck och hedersvåld på era arbetsplatser. Vi föreläser för alla olika målgrupper och yrkeskategorier. Om man bor i Göteborgsområdet är det även möjligt att boka in VHEK väst:s kostnadsfria föreläsningar för förskolepedagoger och pedagoger om hur man som pedagog upptäcker och hanterar elever som utsätts för hedersförtryck. I våra utbildningar utgår vi från vårt metodmaterial, dvs. den uppdaterade upplagan av Respektguiden från 2020 samt kartläggningarna Elva- och Tolvhundra. Vi håller nu även på med lanseringen av Respektguiden som digital e-bok för att göra vår metodbok mer tillgänglig. Håll utkik på våra sociala medier och på hemsidan för att inte missa denna lansering. 

Ett nytt nummer av vår nättidning Förortsfeministen är också under lansering och det finns redan nu möjlighet att beställa den i pappersform. Maila info@vhek.se för att lägga en beställning redan nu. 

Ännu en nyhet är att VHEK håller på att arbeta med en ny kampanj om könsstympning tillsammans med aktivisten Khadra Westerberg. Vi kommer att lansera detta inom kort! Hör av dig om du har erfarenhet av eller vill ha föreläsningar om könsstympning. 

Glöm inte heller att spana in vår webbshop där vi säljer tygpåsar och t-shirts med vår logga! Intäkterna går till att stötta vårt arbete mot hedersvåld.

Vi tackar alla medlemmar för ert stöd! Vi är även enormt tacksamma för gåva från Humanisthjälpen och från alla er andra som skänker gåvor. Det betyder mycket för att främja arbetet för alla människors lika värde, särskilt för flickors, barns och HBTQ-personers befrielse från hedersförtryck och hedersnormer.

Bästa hälsningar,

Ordförande,

Amineh Kakabaveh