Nyhetsbrev November

Bästa medlem och Vhek-sympatisör!

Nu börjar årets nästa sista kalendermånad och vi har som vanligt mycket i görningen. I november kommer vi arrangera ett nytt riksdagsseminarium och två aktiviteter på ABF, vi bjuder dessutom in till vintermingel – förhoppningsvis tillsammans med många utav er!

Under oktober har vi svarat på en remiss om Demokrativillkor för bidrag till civilsamhället för att delge våra ståndpunkter om hur den statliga bidragsgivningen till civilsamhällets organisationer ska fördelas. Vi tycker inte att skattemedel ska gå till organisationer som motarbetar demokrati och kvinnors rättigheter eller till de som upprätthåller hedersförtryck! Du kan läsa hela svaret här.

Under oktober månad har vi också besökt ett antal skolor, bland annat i Malmö där vi höll workshops och föreläsningar för ett gymnasium om hedersförtryck och diskriminering. Vi hade också en föreläsning för våra medlemmar och andra intresserade på ABF Malmö. Även i Göteborg hade vi en öppen föreläsning – där medverkade våra aktivister som själva har upplevt hedersförtryck för att delge deras historia.

Dessvärre fortsätter hedersförtrycket att bre ut sig och vi träffar varje vecka många ungdomar mellan 12–17 år som berövats sin frihet. Framförallt unga flickor som fråntas sina individuella fri- och rättigheter. Många barn som lever i segregerade områden har inte samma möjlighet till den frihet som andra ungdomar och då särskilt flickor har. Därför behövs Vhek mer än någonsin.

Vi fortsätter vårt samarbete med bland annat Blåvägen i Järva och Skärholmen där vår ordförande Amineh Kakabaveh håller utbildningar och workshops om föräldraskap, jämställdhet, hedersförtryck och demokrati. Vi möter båda kvinnor och unga flickor dagligen som saknar sina demokratiska fri – och rättigheter och de behöver starkt stöd av samhället!

Hör av dig till info@vhek.se om du vill boka oss till vårterminen.

Vår kurs på Viskadalens folkhögskola Förtryck i hederns namn är en extremt viktig utbildning som främst riktar sig till dig som söker arbetsplatsförlagda metoder att motverka hedersförtryck och våld i din yrkesroll. Ameneh Kakabavet och Klas Gustavsson är kursledare och den här gången kommer också forskaren Devin Rexid att delta för att berätta om hans studier om hedersförtryck ur ett manligt perspektiv – missa inte det!

Viste ni t ex att Kostnaderna för könsrelaterat våld beräknades till nära 40 miljarder kronor 2012 av Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK), vilket är en chockerande siffra – där hedersförtrycket inte är medtaget som en särskild kategori. Dagen kallas ibland för orange day och vi vill diskutera vad som hänt sedan den instiftades för 20 år sedan. Detta gör vi tillsammans med tunga namn som samtliga besitter gedigen kompetens i kvinnorättsfrågor – ni hittar hela programmet här och är självklart varmt välkomna dit men då får ni skynda er att anmäla er eftersom vi endast har ett begränsat antal platser. 

Som vanligt är vi medarrangörer på ABF:s Socialistiska Forum även detta år. Tema är Rörelsen och Vhek kommer att hålla ett seminarium om vår organisation och om hur vi många gånger måste arbeta som en underjordisk rörelse. Det vi visar i våra sociala medier och de aktiviteter vi genomför är långt ifrån allt. Två av VHEKs modiga talespersoner med självupplevda erfarenheter av förtryck och våld kommer att medverka tillsammans med Amineh Kakabaveh för att gemensamt dra paralleller mellan hedersförtryck och många av Sveriges dagsaktuella ödesfrågor som gängkriminalitet, rasism och segregation. Det här seminariet är en del av ett större program som hålls av ABF och ni kan se hela programmet på deras hemsida.

Vårt seminarium hittar ni programmet för här 

Vi uppmärksammar den 25/11 på två sätt, under dagen gör vi det tillsammans med Blå Vägen som vi håller utbildningar hos för kvinnor i Tensta och Skärholmen. Nu vill vi att dessa kvinnor ska få mötas och göra någonting riktigt roligt tillsammans – var det blir återstår att se men som vanligt kommer ni att kunna följa allt i våra sociala kanaler. På kvällen kommer vi återigen att hålla till på ABF för att arrangera ett seminarium med likande upplägg som den 14/11 men den här gången i betydligt större format. Vi vill att diskussionen om våld mot kvinnor ska bli lika djupsinnig och lyftas upp till samma intensiva nivå som den om gängkriminalitet och skjutningar. Skadeverkningarna och kostnaderna är enorma och vi vill mötas för att planera nästa steg. Vi vill diskutera våra krav!

Vi ser fram emot att få träffa många av er där tillsammans med representanter ur BPF som den här gången består av Centerkvinnorna, Moderatkvinnorna, S-kvinnor, UN Woman Sverige, Sveriges Kvinnolobby, VHEK, Freezonen och Grupp 8 med Ebba Witt Brattström i spetsen, dessutom har vi återigen med en av våra modiga talespersoner med självupplevd erfarenhet av hedersförtryck. Gertrud Åström – expert på jämställdhetsfrågor och styrelseledamot i Stockholms FN-förening är moderator. Mer information hittar ni här.

När mörkret faller lyser en bäst upp av lite gnistrande festligheter! Den 4/12 kl. 18:30 arrangerar vi en träff för våra ambassadörer, styrelsemedlemmar och Er! Syftet är att möjliggöra nya kontakter och vänskaper. Vi i Vhek vill även ta tillfället i akt för att presentera vår verksamhet lite närmre. Så om du är sugen på en trevlig och lärorik kväll med intressanta människor och god mat borde du anmäla dig på direkten!

Vi håller till i våra lokaler på Jakobsbergs gård vilket innebär att en kan ta tunnelbanan till Bredäng eller köra hit med bil. Eventuella matrestriktioner skickas till info@vhek.se liksom anmälan för att försäkra sig om en plats – detta ska ske innan den 20/11.

Vänliga hälsningar,

Amineh Kakabaveh ordf.

Ebba Bryngelsson projektledare


KOMMANDE AKTIVITETER

9/11 – Karlstad

Amineh Kakabaveh intar scenen på Karlstad bokkafé kl 14:00 för att diskutera hedersförtryck och diskriminering på Café Gjuteriet i Karlstad. Kolla karlstadbokcafe.se för mer info.

12/11 – Samtal hos Blå vägen Tensta

Ämne: Hur kan en stå emot hedersförtryck?

15/11 – Mansgrupp hos Blå vägen Skärholmen

Amineh Kakabaveh och Niklas Kelemen diskuterar toxisk maskulinitet.   

18/11 – Föreläsning  i Strömstad 

Kl 19:00 kommer Amineh Kakabaveh att förläsa om hederskultur och hedersförtryck vid Strömstad Gymnasium. Föreläsningen sker i samband med att ämnet lyfts i kommunen.

21/11 – Föreläsning i Västerås

Amineh delar med sig av sin kunskap i hedersfrågor under ett seminarium i Västerås. 

23/11 – Socialistiskt forum ABF

Den 23/11 medverkar vi på ABF:s Socialistiska Forum. Temat för i år är Rörelsen och VHEK kommer arrangera ett seminarium där vi berättar om vår dagliga kamp för förortskvinnors rättigheter och hedersvåldets  fasansfulla konsekvenser.   

25/11 – Stoppa våldet! FN:s internationella dag för våldsutsatta kvinnor

Vhek uppmärksammar dagen för mäns våld mot kvinnor genom ett seminarium kl 18:00 hos ABF tillsammans med Bred Feministisk plattform. Ni hittar all information om detta i nyhetsbrevet och på vår hemsida. 

4/12 – Vintermingel på Jakobsbergs gård

Onsdagen den 4/12 bjuder vi in till mingel hos oss på Jakobsbergs gård. All information hittar ni i nyhetsbrevet och på vår hemsida. 

13/1 – Förtryck i hederns namn!

Kursstart! Än finns det chans att  anmäla sig till vår kurs om hedersförtryck. Kursen leds av Amineh Kakabaveh och Klas Gustafsson. 


Föregående aktiviteter

Riksdagsseminarium

Finns en koppling mellan gängkriminalitet och hedersförtryck? Den frågan diskuterades grundligt den 17/10 under vårt riksdagsseminarium. Amineh Kakabaveh medverkade tillsamman med poliserna Hanif Aiziz och Martin Lazar. Dessutom deltog Devin Rexvid – forskare vid Umeå Universitet som särskilt studerat hederskontexten ut ett manligt perspektiv. 


Öppen föreläsning i Malmö

Vhek Skåne arrangerade en föreläsning på en gymnasieskola i Malmö för att motverka att hedersförtryck och diskriminering normaliseras bland eleverna. Amineh medverkade tillsammans med vår talesperson för Vhek Skåne Rebecka Barjosef. 


… och i Göteborg!

Ytterligare en öppen föreläsning arrangerades av Vhek Väst för att göra människor mer uppmärksamma i hedersfrågor. Socialarbetaren Bettan Byvald som besitter mångårig erfarenhet av att jobba i segregerade områden och framförallt med IS-återvändare medverkade tillsammans med Lina och Shams – två av våra modiga talespersoner som delade med sig av sina egna historier. Lisbeth Sundén Andersson – talesperson för Vhek Väst och Amineh Kakabaveh deltog också dem! 


Medlems utbildning på idylliska Jakobsbergs gård

Vhek arrangerade en medlemsutbildning för engagerade medlemmar, tillsammans diskuterade vi hedersförtryck och åtgärder. Som en del i vårat arbete med att nå ut till elever har vi gjort en film som kommer fungera som vidare diskussionsunderlag vid framtida föreläsningar – den fick vi en förhandsvisning av vilket kändes mycket mycket roligt och framförallt viktigt att få visa upp.