Nyhetsbrev mars

Nyhetsbrev mars 2013

Kära medlemmar och VHEK-vänner,

Med våren sakta inkommande har Varken hora eller kuvad arbetat intensivt under mars månad. Mycket har naturligtvis kretsat kring alla 8 mars-aktiviteter. Det har stundtals varit mycket hektiskt, men också utvecklande. Och viktigast är trots allt förmågan att omsätta allt engagemang i ny energi. Det har årets 8 mars-firanden verkligen gett oss!

Aktiviteterna kring den internationella kvinnodagen drog igång den 6 mars när Varken hora eller kuvad höll i ett föreläsningspass om makt och etnicitet på Botkyrka folkhögskola. Senare under dagen var föreningen även medarrangörer till riksdagsseminariet Det bruna hotet mot jämställdhet, i samarbete med Rädda Barnen Stockholm och Riksdagens tvärpolitiska nätverk mot diskriminering och förtryck i hederns namn. Medverkade gjorde Anna-Klara Bratt, chefredaktör Feministiskt perspektiv och Anna-Lena Lodenius, journalist och författare, där man bland annat konstaterade att det blåser hårda högerextrema vindar för tillfället.
– Det är ett gynnsamt klimat för hat, till exempel riktat mot kvinnor och muslimer, konstaterade Anna-Klara Bratt och menade att exempelvis franska feministrörelser har lyckats bli en etablerad kraft i samhället, varifrån man kan hämta inspiration.

VHEK på 8 mars-demo (Foto: Nergiz Rozalin)

Den 8 mars var vi på plats vid den stora demonstrationen som avgick från Södermalmstorg, där årets paroll var Feminism räddar liv! Samtidigt talade Amineh Kakabaveh och Helin Güler Gül från VHEK på ett 8 mars-seminarium i Norsborg. Arrangemanget där var ett samarbete mellan ABF, Varken hora eller kuvad och en rad andra organisationer aktiva i området. Under kvällen var Amineh även i Husby för att tala vid ett kvinnodagsevenemang arrangerat av lokala kvinnoorganisationer i Husby.

De sista 8 mars-relaterade aktiviteterna genomfördes dagen efter, när Amineh deltog vid Botkyrka kommuns så kallade femkamp och debatterade under rubriken Kvinnor i kris – vad händer med jämställdheten i finanskrisens spår? Samma dag var hon även på plats vid organisationen Kvinnors rätts 8 mars-debatt i Stockholm.

Bland föreningens övriga aktiviteter kan Aminehs föreläsning om hedersvåld på ABF-huset den 12 mars nämnas. Vid två tillfällen har hon även hållit i samtal om jämställdhet i Saudiarabien i samband med visningen av Den gröna cykeln (Wadjda), regisserad av saudiske Haifaa Al Mansour. Filmerna visades inom ramen för Folkets Bio och Folkets Hus och Parkers nätverk World Wide Cinema.

VHEK har även varit med som undertecknare till två debattartiklar som har publicerats under mars månad. Den första skrevs inom ramen för Sveriges kvinnolobbys 15:52-kampanj där en rad fackliga, politiska och feministiska företrädare, däribland Amineh Kakabaveh, skrev om den orättvisa lönefördelningen. Artikeln Kvinna, du jobbar gratis efter 15:52 publicerades i Aftonbladet.

I en annan artikel, Dags för fullständiga medborgerliga rättigheter mellan könen som publicerades på SVT Debatt, samlades återigen en rad debattörer, däribland fyra VHEK-företrädare, denna gång för att uppmärksamma den ojämlikhet som råder ifråga om de rättigheter som enligt lag ska omfatta samtliga medborgare i Sverige.
– Politiska makthavare har låtit patriarkala konservativa religiösa krafter och ideologier bestämma över kvinnors och ungas individuella fri- och rättigheter. Vårt samhälle har låtit ett parallellt samhällssystem växa fram som styrs efter sina egna lagar, menar debattörerna.

Framöver planerar vi en rad aktiviteter. Bland annat genomför vi en diskussion om religiösa samfunds möjligheter till positiva samhällsinsatser ifråga om jämställdhet, något som arrangeras den 18 april kl 13.00 i riksdagen, i samarbete med Rädda Barnen Stockholm och Riksdagens tvärpolitiska nätverk mot diskriminering och förtryck i hederns namn.

Redan nu kan vi meddela att VHEK kommer att anordna två seminarier under årets Feministiskt forum i ABF-huset i Stockholm den 11 maj, under rubrikerna Gräsrötter då och nu – hur lär vi oss av varandra? och Högerextremism som hot mot jämställdheten – erfarenheter och strategier. Tid och lokal meddelas när hela programmet är fastställt.

För att hålla sig uppdaterad om ännu fler arrangemang rekommenderar vi vår hemsida (www.varkenhoraellerkuvad.se och VHEK på Facebook (www.facebook.com/varkenhoraellerkuvad).

Våren har dragit igång i ett högt tempo, något vi gillar. Och våra medlemmar och intressenter önskar vi både mycket vårsol men framförallt ännu mera feministiskt och antirasistiskt engagemang!

Hälsar,

Amineh Kakabaveh, ordförande Varken hora eller kuvad

Ekim Caglar, samordnare Varken hora eller kuvad