Nyhetsbrev Mars

Kvinnokampen fortsätter och behövs nu mer än någonsin i pandemins tider för att stödja hedersutsatta som i detta läge fått en svårare situation. 

VHEK har redan kommit i kontakt med flera unga flickor och kvinnor som nu är oroliga då maktutövandet från familj och släkt har förstärkts. De berättar att deras kontakt med utomstående kontrolleras mer såväl som deras aktiviteter på t ex sociala medier.

Vi har årsmöte 25 april och under kommande aktiviteter i detta nyhetsbrev ser ni inbjudan och kallelse. Om några förändringar sker gällande årsmötet så kommer det att kommuniceras här på hemsidan. Fysiska möten kan tyvärr inte ske just nu med det innebär absolut inte att verksamheten stannar av. Kampanjer, föreläsningar, workshops och utbildningar erbjuds istället via digitala kanaler och vi uppmanar skolor, myndigheter och SFI-verksamma med flera att informera elever om att föreningar som VHEK är tillgängliga och kan ge stöd och råd precis som tidigare. Skolbesök och aktiviteter runtom i landet kommer självklart återupptas så snart det är möjligt.

Våra föräldragrupper och utbildningar i samarbete med Blå vägen i Spånga och språkcafét i Stockholms förorter planeras att fortsätta.

Missa inte att ni nu kan beställa vår reviderade upplaga av vår metodbok RESPEKTGUIDEN

Det är en nytryckning av den tredje upplagan och boken vänder sig direkt till ungdomar och vuxna med upplysning om rättigheter. RESPEKTGUIDEN ger läsaren egna verktyg att arbeta mot hedersnormer, sexuella trakasserier och för ett jämställt och demokratiskt samhälle. Ni kan enkelt beställa boken här.

Vi vill även påminna er om utbildningen “Förtryck i hederns namn” som Arbetarrörelsens folkhögskola i Göteborg och Viskadalen arrangerar i samarbete med Varken Hora eller Kuvad. I Sverige växer fler än 100 000 barn och unga idag upp under hedersnormers begränsningar och förtryck och samhället saknar många gånger relevant kunskap för att förstå signaler och kunna agera på rätt sätt. Utbildningen om hedersförtryckets olika ansikten är därför oerhört viktig och bidrar till en fördjupad förståelse av frågan om hedersförtryck och hur detta kan förebyggas. Läs gärna mer om utbildningen och hur du ansöker här.

VHEK lokalgrupper finns runtom i landet, exempelvis i Skåne, Västsverige och Östergötland men vi vill gärna uppmuntra till att fler engagerar sig. Läs gärna mer här om du är intresserad av att bli medlem i VHEK.


Kommande Aktiviteter

Årsmöte

25 april, kl. 13.00

Varmt välkomna till vårt årsmöte! Förslag och motioner skickas senast 1 april till info@vhek.se

Kallelse och Dagordning för Varken Hora Eller Kuvads årsmöte 2020 kan ni läsa här.

Plats: Via telefon/Skype

Seminarium om hedersbrottsrubricering

14 maj, kl. 13.00

Hör av er till VHEK för bekräftelse av tid och plats.


Några exempel på tidigare aktiviteter

22 februari hade lokalavdelningen i Göteborg medlemsmöte och en debatt om hedersförtryck.

3 mars manifesterade vi tillsammans med Sveriges Kvinnolobby. Kampanjen #LÖNHELADAGEN uppmärksammar att kvinnors löner täcker arbete fram till kl.16.09 och resten av dagen arbetar gratis.

Upp till kamp för hela lönen och halva makten!

I Aftonbladet skriver Amineh Kakabaveh tillsammans med flera andra om lönediskrimineringen. Läs mer om 16:09-rörelsens krav på fler insatser för att uppnå jämställda löner här. 


4 mars var det fullt upp med riksdagsseminarium och politisk panel. Kvinnokampen var i fokus och då även förtryck mot kvinnor ur ett internationellt perspektiv. Några av mötesdeltagarna under dagen var människorättsaktivisten och journalisten Hind Aleryani från Jemen, studenten och kvinnorättsaktivisten Nastaran Doodarzi från Iran, sociologen och feministen Aslı Elif Sakallı från Turkiet. Läkaren Nemam Ghafouri berättade även om sitt heroiska arbete med yazidiska flickor och kvinnor i flyktingläger i Irak. Stort tack till er alla som deltog!


6 mars anordnade VHEK ett välbesökt seminarium i Spånga. Många kvinnor berättade om sina erfarenheter och lyfte fram att hedersnormer påverkar vuxna och gifta såväl som frånskilda. Flera ämnen togs upp och diskussionerna handlade om allt från män med patriarkala värderingar, som hindrar kvinnor från att komma in på arbetsmarknaden till slöjförbud och religiösa friskolor.


8 Mars

Den internationella kvinnodagen firades traditionsenligt den 8 mars runtom i världen och även här hemma i Sverige. I Stockholm anordnade VHEK ett välbesökt seminarium i Skärholmen.


10 mars föreläste VHEK om hedersförtryck och kvinnors och barns mänskliga rättigheter för studenter och lärare på Vuxenutbildningen i Botkyrka. Föreläsningen var väldigt uppskattad framförallt av alla kvinnor som lyssnade entusiastiskt i skolans aula.

12 mars var VHEK tillsammans med ORIGO inbjudna till Polisen i Botkyrka för att föreläsa om hedersförtryck. Vi vill rikta ett stort tack till Martin Lazar, som arbetar som lokalpolis i Botkyrka och ser fram emot att samarbeta mer.


20 mars inbjöd jämställdhetsminister Åsa Lindhagen oss och andra organisationer till ett möte för att diskutera hedersrelaterat våld och förtryck.

24 mars kommer glädjande nyheter när regeringen presenterar ett lagförslag gällande hedersrelaterad brottslighet. VHEK har länge kämpat för ett ökat skydd mot hedersrelaterat våld och förtryck och som en av remissinstanserna välkomnar vi propositionen. Förslaget som föreslås träda i kraft 1 juli i år innehåller straffskärpningsgrund för brott med hedersmotiv och ett utreseförbud för att skydda barn som riskerar att utsättas för barnäktenskap eller könsstympning utomlands.


Trots utmaningarna i samhället i samband med smittspridningen kämpar VHEK precis som många andra ideella krafter vidare. Att fortsätta arbeta med våra frågor oavsett om möten och föreläsningar nu sker via distans och digitala kanaler är en självklarhet för oss. Faktum är att hedersförtryck och jämlikhetsfrågor i denna tid är viktigare än någonsin och att den som redan varit utsatt på olika sätt nu tvingas leva under ännu svårare omständigheter. Skola och arbete har ofta tidigare varit ett andrum för många utsatta, men myndigheternas uppmaningar om att stanna hemma i den mån man kan resulterar dessvärre i större påfrestningar för den som redan är hedersförtryckt och kontrollerad av familjen.

Vill du bli volontär, starta lokal arbetsgrupp, ordna utbildningar och hålla samtal om hedersförtryck? Det kan ske i din skola, på din arbetsplats eller kanske i en förening.

Arbetar du inom SFI, skola, myndighet eller annat och är intresserad av våra workshops och föreläsningar om hedersförtryck?

Vi erbjuder även utbildningar i hedersförtryck

och kan förmedla hur man bör jobba med frågorna i skolor och annan verksamhet i förebyggande syfte. Bilden nedan är från vårt medlemsmöte i Göteborg i slutet av februari.


Besök vår butik

Kika även gärna i vår webbutik där du hittar VHEK:s Fairtrademärkta tygkasse och t-shirt samt nya upplagan av RESPEKTGUIDEN

Välkommen att kontakta oss angående material, stöd eller för att få mer information här.

Glöm inte besöka Förortsfeministen

Vill du skriva i Förortsfeministen?

Förortsfeministen är VHEKs alldeles egna webbtidning om – just det – förortsfeminism! Vi är snart färdiga med nästa nummer. Vi är alltid öppna för nya förmågor! Du behöver inte vara expert på att skriva, har du en egen berättelse eller ämne som du tycker vi ska ta upp? Hör av dig till ​oss.


Vill du engagera dig?

Kära Medlem! Som volontär får du utbildning i arbetet mot hedersrelaterat förtryck och

diskriminering. Du har möjlighet att engagera dig i olika områden och arbetsgrupper. Registrera dig här! 

Du har väl inte glömt att betala medlemsavgiften?

Swisha till 123 399 05 53,

Eller betala via postgiro till: 420 399-8

Märk betalningen med ”medlemskap 2020”

Medlemsavgiften är 100 kronor per år, om du är över 18, eller 50 kronor per år för studenter och pensionärer.

Är du under 18 är det gratis!

Tack för ditt stöd. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *