Nyhetsbrev Maj 2022

Hej kära VHEK-medlemmar, sympatisörer och ambassadörer!

Hoppas ni njuter av vårens härliga stunder.

Vi har haft fullt upp under april och maj med seminarier, workshops och föreläsningar för bland annat  kvinnojourer, skolor, bibliotek, gymnasieskolor och på Viskadalens folkhögskola, Vi har bland annat besökt följande orter och ställen: Sundsvall, Norrköping, Borås, Tjörn och Musikhögskolan i  Stockholm.

Den 15 maj höll vi vårt 17:e årsmöte i Bredäng/ Stockholm

På årsmötet valdes en ny styrelse: Ordförande Amineh Kakabaveh (omval), kassör Banni Farkhondeh (omval). Övriga styrelseledamöter, Korkut Duman (omval), Asli E. Sakalli, Shams Aziz, Nadin Fakhro och Amina Hadrovic. På årsmötet diskuterades flera viktiga ämnen och dagsaktuella frågor om hedersnormer som oskuldsnormer, arbetet mot hedersförtryck på skolor, och inte minst Uppdrag gransknings senaste avslöjande om sexköp och koppleri inom shiasamfund.

Med anledning av detta har Amineh skrivit en interpellation till ansvarig minister och en debattartikel med våra krav om att stoppa skattemedel till föreningar och religiösa samfund som upprätthåller hedersförtryck och som är antidemokratiska.

Interpellationen och artikeln behandlar också frågan om diktaturers finansiering av religiösa samfund och att det behövs en lagstiftning som förbjuder detta. Dessa krav har vi drivit under senaste 15 åren.

Tisdagen den 17 mars presenterade regeringen äntligen ett förslag om nya demokrativillkor för föreningar och religiösa samfund. VHEK kommer fortsätta att driva kravet om att få stopp på diktaturers finansiering av trossamfund i Sverige.

VHEK är en viktig röst för samhällets hedersutsatta flickor och kvinnor

Vi kommer att försätta jobba för demokrati, jämställdhet och ett samhälle utan hedersförtryck, kvinnoförtryck och diskriminering.

”Jag är oerhört glad och tacksam över att VHEK har valt en så fantastisk styrelse där samtliga ledamöterna har egna erfarenheter av hedersnormer. Vi har också kämpat för befrielse i VHEK som har en avgörande röst för alla flickor och kvinnors lika värde”

säger Amineh Kakabaveh

Amineh har också skrivit en debattartikel i Expressen i samband med att riksdagen fattade beslut om att införa en särskild brottsrubricering kallad ”hedersförtryck”.  I debattinlägget kommenterade Amineh att Vänsterpartiet var det enda partiet som reserverade sig mot förslaget eftersom man istället ville ha en mer generell lagstiftning. VHEK har i flera år drivit kravet om ett en särskild brottsrubricering för hedersförtryck och detta blir nu verklighet från och med första juni. Detta har varit ett krav som VHEK drivit i flera år. 

Vi håller också på att rekrytera en verksamhetsutvecklare/ projektledare till vår verksamhet

Vi fortsätter att utbilda om hedersförtryck och hedersnormer samt hedersbrott. Anmäl er till kursen ”Förtryck i hederns namn” som VHEK ger i samarbete med Viskadalens Folkhögskola till hösten.Anmäl er snarast. Kursen är helt gratis. Här kan du läsa mer om kursen och anmäla dig.

Vi har också get ut två avsnitt av vår podcast ”Hederspodden”

I ett avsnitt samtalar Amineh med Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson om skolans arbete mot hedersförtryck. Regeringen har gett i uppdrag till Skolverket att göra förändringar i skolplanerna där hedersnormer och hedersförtryck särskilt nämns.

Under sommaren får både grundskolan och gymnasieskolan nya läroplaner. VHEK:s arbete med föreläsningar och workshops om hedersförtryck och hedersnormer för i våra skolor runt om i landet är mycket viktigt. Därför har vi länge kämpat för att alla skolor i Sverige ska arbeta mot hedersnormer.

I ett annat avsnitt medverkar kvinnorättsaktivisten Sahar Samat, som själv har rötter i Afghanistan, och berättar om kvinnors och flickors utsatthet i landet men också om hedersförtrycket i Sverige. 

Håll utkik på våra sociala medier om kommande aktiviteter 

Vi fortsätter att erbjuda föreläsningar och workshops utifrån vår metodbok Respektguiden och våra kartläggningar om hedersförtryck 1100 och 1200.

Vi vill innerligt tacka alla våra medlemmar, ambassadörer och sympatisörer för ert stöd. Ett särskilt varmt tack riktar vi också till er som bidrar med gåvor och engagemang. Hoppas ni som vill förnya ert medlemskap gör det på hemsidan eller markerna i betalningen med förnyat medlemskap. Ni som vill bli nya medlemmar fyller i blanketten på vhek.se.

Varma och solidariska hälsningar,

Varken Hora Eller Kuvad