Nyhetsbrev juni

Hej!

Nu är sommaren äntligen här och innan vi alla kopplar av och beger oss ut i solen vill vi i detta nyhetsbrev blicka tillbaka på våren med Varken hora eller kuvad och berättar om sommarens och höstens aktiviteter.

Våren som gått

Feministiskt Forum 7 maj

I ABF-huset arrangerades det årliga forumet för feministiska aktiviteter och debatt. VHEK deltog med ett seminarium om Gräsrotsfeminism nu och då – vart är kvinnorörelsen på väg? Seminariet, som var mycket välbesökt, var det tredje i raden av en seminarieserie om förortsfeminism som började i december 2010. Diskussionen tog upp frågor som hur gamla och nya gräsrötter kan hjälpas åt för att återuppliva feminismen i Sverige, och låta röster utanför etablissemanget höras och peka på problem som måste lösas? Vi på VHEK ser fram emot att under hösten fortsätta arbeta med detta populära projekt om Gräsrotsfeminism!

Seminarium om kvinnors situation på arbetsmarknaden 10 maj

Den 10 maj medverkade föreningens ordförande Amineh Kakabaveh i detta seminarium som diskuterade hur arbetsmarknaden fungerar ur ett jämställdhetsperspektiv.

Seminarium om surrogatmödraskap 25 maj

Den 25 maj arrangerade Sveriges Kvinnolobby tillsammans med VHEK och Roks ett samtal på Södra Teatern där vi berättade om varför vi tar avstånd från surrogatmödraskap. Budskapet var att surrogatmödraskap är ett allvarligt problem som utnyttjar kvinnans kropp och reproduktiva organ.

Seminarium om barnäktenskap och arrangerade äktenskap 15 juni

Riksdagens tvärpolitiska nätverk mot diskriminering och förtryck i hederns namn och Riksdagens tvärpolitiska barngrupp bjöd tillsammans med VHEK och Rädda Barnen Stockholm in till ett seminarium i riksdagen om barnäktenskap och arrangerade äktenskap där Amineh Kakabaveh deltog i debatten.

Glora

Föreningens projekt Glora, som syftar till att informera om och förebygga hedersförtryck men också erbjuda stöd och rådgivning till de individer som lever med hedersnormer, har varit mycket aktivt under våren. Hayat och Christina som ansvarar för projektet har bl.a. besökt mellanstadieklasser, högstadieklasser, gymnasieskolor, SFI-elever, skolhälsovård, förskolor och fritidsgårdar för att komma i kontakt med, informera och tillhandahålla stöd till de barn, ungdomar och föräldrar som behöver kunskap om hedersrelaterat våld och förtryck. Projektet har beviljats fortsatt stöd från Länsstyrelsen i Stockholm och kommer därför fortsätta efter sommaren med mer informations- och stödarbete. Vi ser fram emot en höst fullspäckad med aktiviteter!

Ny samordnare i föreningen

I detta nyhetsbrev vill jag även ta tillfället i akt att presentera mig själv som ny samordnare. Jag heter Erika Eriksson och ersätter Eva Nauckhoff som i maj avgick som samordnare. Jag är en driven person som har ett brett och levande intresse för hedersfrågan och jämställdhetspolitik. Jag är övertygad om att massor av spännande arbete väntar och jag ser fram emot att samarbeta med kollegorna på VHEK, komma i kontakt med er medlemmar och arbeta tillsammans med föreningens alla samarbetsorganisationer!

Kommande aktiviteter

VHEK i Alemdalen 7 juli, S:t Hansskolans Aula, S:t Hansgatan 32, Visby

VHEK bjuder tillsammans med våra samarbetsorganisationer in till två seminarier. Kl 10.30–13.00 diskuterar vi kvinnors roll i freds- och demokratiseringsprocesser. Kl. 14.00–16.00 tar vi upp frågan om hur man kan gå tillväga göra för att nå ut till de barn och ungdomar som växer upp med hedersnormer eller andra former av förtyck inom familjen.

Skärholmsdagen 3 sept, Skärholmen Centrum

Amineh Kakabaveh kommer under Skärholmsdagen hålla ett tal om mänskliga rättigheter och föreningen kommer vara på plats med bokbord.

Inspiration Världen 15 okt, ABF-huset, Sveavägen 41

Under Inspiration Världen kommer VHEK att arrangera ett seminarium som Feministisk Allians som blir en fortsättning på seminariet med samma tema som VHEK arrangerar den 7 juli i Almedalen.

Anti-rasistiska filmdagar på Zita, v 46

Under ARF-dagarna kommer VHEK vara med och visa film om antirasism och hedersnormer. VHEK:s föreställning kommer består av en filmvisning som följs av ett samtal kring filmens tema. Information om vilken film som visas kommer i höst.

Socialistiskt Forum 19, ABF-huset, Sveavägen 41

Vill du träffa likasinnade och diskutera med andra ifrån vänsterrörelsen? Besök då Socialistiskt Forum i ABF-huset i Stockholm den 19 november där VHEK deltar med seminarium och bokbord. Mer information om VHEK:s program kommer i höst.

Innerligen trevlig sommar önskar styrelsen genom,

Amineh Kakabaveh
Ordförande VHEK

Erika Eriksson
Samordnare VHEK