Nyhetsbrev Juni

Kära medlem och sympatisör till VHEK!

Det har varit fullt ös för VHEK med alla aktiviteter och evenemang som vi har anordnat och deltagit i. Snart är det semestertider och på kansliet börjar vi sakta stänga ner aktiviteter för denna termin.

Kansliet kommer att vara stängt två sista veckorna i juli.  Dock medverkar vi i Almedalsveckan och har anordnat två seminarier som är högst aktuella för vår tid. Vi lämnar aldrig arenan öppen för islamister, fascister, rasister och kulturrelativister och tar alltid kampen för att höja de utsattas röster som är drabbade av förtryck och våld i hederns namn och andra typer av förtryck!

Vi vet alla att det är valår och våra politiker måste sätta frågan om hedersförtryck högt uppe på agendan! Otryggheten i våra förorter och moralpolisernas framfart är ett problem som vi möter på dagligen i vårt arbete. Vi behöver fortsätta påminna och sätta press på politikerna om att de inte får svika våra medsystrar som lever under förtryck och påtryckningar!

Vad har hänt sen sist? 

Vi i Varken hora eller kuvad har haft våra bord fulla och har hunnit med mycket sen sist! Vi har föreläst för 110 kommunmedarbetare i Gävle, haft två seminarier i riksdagen, haft sista internattillfället av vår kurs ”Förtryck i hederns namn” på Viskadalens kursgård och en hel del annat som finns att ta del av längre ner i nyhetsbrevet.

Den 3:e juni hade VHEK årsmöte och vi har nu en ny styrelse med omvalda och nyvalda. Vi har även valt om Amineh Kakabaveh som ordförande för föreningen och vi är djupt tacksamma och glada för att hon tillsammans med oss orkar fortsätta driva kampen för allas lika rättigheter! Vi hade också äran att ha med Mustafa Panshiri på årsmötet där han samtalade om sin bok ”Det lilla landet som kunde”. Det var en mycket uppskattad föreläsning.

Under Järvaveckan var vi självklart på plats med vårt bokbord och spred kampglädje, aktivism, förortsfeminism och vår kunskap! Det kom ett fyrtiotal personer som lyssnade på vårt panelsamtal sista dagen i Järva där vi debatterade om förortsfeministernas kamp för lika rättigheter och möjligheter! Kampen för jämställt och jämlikt samhälle är vår tids största utmaning. Vi behöver fortsätta organisera feministiska krafter och höja våra röster!

I början av juni gjorde GP en granskning i som visade hur lärarna kontrollerade slöjan på förskolebarn på föräldrars begäran. Vår ordförande, Amineh Kakabaveh blev intervjuad av GP efter den granskningen där hon bland sa ”Det är helt fruktansvärt att det här sker i Sverige, det är ju ett polissystem. Kontrollen är nästan värre än i de här flickornas hemländer”. Läs hela artikeln här. 

Även Nancy Minglani, Varken hora eller kuvads projektledare blev intervjuad om sin tid på grundskolan i Ånge. ”Skolan skulle där och då ha sagt att i Sverige så får unga tjejer, eller vem som helst, klä sig som de vill. Nancy gör inget fel, det är fullt normalt. Men skolan gav aldrig den informationen”, säger Nancy. För att läsa hela artikeln, klicka här.

För femton år sedan varnade vi och sa att om samhället ger upp när det gäller flickors och kvinnors rättigheter kommer vi se mer och mer motstånd mot våra demokratiska värdegrunder. Idag ser vi konsekvenser av den flatheten och naiviteten som råder i vårt samhälle.

Varken hora eller kuvad har öppnat ögonen och öronen på många när det gäller hedersproblematiken. Den trettonde juni i förra veckan tilldelas vår ordförande Amineh,  Finn Bengtssons priset där motiveringen löd ”Genom att uppmärksamma radikalisering, klan- och hedersförtryck blottlägger Amineh Kakabaveh i handling och tal och till en avsevärd personlig kostnad, den svenska oviljan att röra vid alltför känsliga ämnen. Hon gör det genom att ta fasta på värderingar som gäller alla, snarare än på särskiljande identiteter.”  Vi är naturligtvis glada för att vårt arbete uppskattas och uppmärksammas!

Kunskap, drivkraft och engagemang! 

I vårt arbete skapar vi hopp och förändring och vi gör det varje dag trots enorma mängder motstånd! Kära systrar och bröder, det är inte en dag för tidigt att ta striden mot förtryckande normer!

Kursen Förtryck i hederns namn” blev väldigt lyckad denna vårtermin med stor efterfråga. Därför kommer vi att hålla i samma kurs till hösten i Göteborg. Studietakten är på halvtid och kursen är studiemedelsberättigad! Läs mer om kursen här. Missa inte att skicka ansökan senast 10 augusti 2018! 

Vårt arbete i skolorna fortsätter till hösten och vi är åter på plats på kansliet från augusti! Vi erbjuder gratis föreläsningar  och workshops till alla skolor och fritidsgårdar i Stockholms län om mänskliga rättigheter, demokrati och hedersförtryck! Vill du boka in oss? Hör av dig då på info@vhek.se.

Slutligen vill vi tacka alla som har bidragit på olika sätt till Varken hora eller kuvad. Ert stöd och engagemang behövs!

Vi vill önskar vi er alla en fantastisk midsommar med nära och kära och en sommar full av kärlek, sol och värme!

 

Hälsningar från kansliet
Amineh Kakabaveh, ordförande

Nancy Minglani, projektledare