Nyhetsbrev Juni 2022

Kära VHEKs medlemmar, ambassadörer och sympatisörer,

Hoppas ni njuter av sommarens dofter och värmen. Nu när skolorna är stängda har vi fått kontakter både med skolpersonal och unga flickor om oro för att barn inte kommer tillbaka till skolan efter sommarlovet.

Tyvärr löper många unga flickor och en del pojkar varje sommar risk att giftas bort eller skickas iväg på i sk uppfostringsresor. Det är viktigt att skolpersonalen är uppmärksam och orosanmäler när det finns misstanke om hedersförtryck.

1 juli 2020 skärptes lagstiftningen om barnäktenskapsbrott, utreseförbud och en ny särskild straffskärpningsgrund för brott med hedersmotiv infördes. Barnäktenskapsbrott kan ge fängelse i upp till fyra år. Ett utreseförbud införs som ska skydda barn från att föras utomlands för att bli bortgifta eller könsstympade. Att bryta mot utreseförbudet kan ge fängelse i upp till två år.

Under sommaren har lagen för en person som för att ”bevara eller återupprätta en persons eller familjs, släkts eller annan liknande grupps heder” – exempelvis gör sig skyldig till en serie ofredande eller olaga tvång – ytterligare skärpts. Lagen skärpts när det gäller att tex förbjuda en äldre tonåring att chatta, gå på café eller simma med skolan. Efter från den 1 juni kan detta leda till ett års fängelse om motivet är heder.

Det som nämns här har varit några av de krav som vi drivit i många år.

Vårt arbete för att upplysa, informera, föreläsa och stödja skolpersonal, ungdomar men och äldre kvinnor forsätter även under sommaren.

Vår distanskurs, Förtryck i Hederns Namn i samarbete med Viskadalen

Arbetarrörelsens folkhögskola i Göteborg och Viskadalen arrangerar tillsammans med föreningen Varken hora eller kuvad (VHEK) en distanskurs om hedersförtryck.

Anmälan görs senast 30 juni.


Kommande aktiviteter

  • Nytt nummer av Förortsfeministen kommer under sommaren
  • Nytt avsnitt av Hederspodden görs i början av augusti
  • Föreläsning på Pride i Malmö 10 juli,
  • Föreläsning och workshops på sommarläger
  • Föreläsning i Torsby 3 augusti
  • Föreläsning för mammor i Bokyrka.
  • Föreläsning live om klanfamiljer, och hederskultur och gängkriminalitet.

Tidigare aktiviteter

Föreläsning för poliser i Viskadalen

Föreläsning ovh bokbord på Mölnbos Folketshus 1 juni

Föreläsning och bokbord på Järvaveckan 3-4 juni.

Debattartiklar: SVTs- uppdragsgranskning avslöjade om hur shiamuslimiska imamer och samfund utnyttjar utsatta kvinnors positioner och förmedlar sexköp – så kallade njutninsäktenskap. Vår ordförande Amineh hade en interpellationsdebatten i riksdagen med kulturministern om förbud mot utländsk finansierade samfund och moskéer samt om att stoppa skattemedel till organisationer och samfund som upprätthåller kvinnoförtryck och hedersförtryck eller sysslar med att störa demokratiska organisationers verksamhet. Här kommer även en debattartikel i alltinget om detta.

Flera av våra ambassadörer och aktivister t skriver tillsammans med Sveriges kvinnoorganisationer om den könsapartheid som drabbat iranska kvinnor och flickor i över 43 år.

Sist inte minst ett varmt tack till er alla som ger oss gåvor, som är månadsgivare, till er som betalar medlemskapet och stöttar oss på olika sätt i denna svåra kamp.

Vi önskar er glad midsommar och en härligt och solig sommar
Många varma hälsningar

Amineh Kakabaveh, ordförande