Nyhetsbrev Januari

Kära medlem och Vhek-sympatisör! 

Vi hoppas att det gångna året firades av ordentligt och att julen varit skön. Nu är vi peppade för att dra igång verksamheten. I samband med mordet på Fadime Sahindal ska vi anordna flera debatter och  seminarier om hedersförtryck i olika delar av landet. Vi vill därför göra er uppmärksamma på följande: 

Nu kommer äntligen det fjärde numret av Förortsfeministen ut i pappersformat! Tidningen släpptes i digital form under hösten och artiklarna har hittills legat på webben men för alla som vill köpa ett fysiskt exemplar är tiden äntligen kommen. 

Läsaren får ta del av Amineh Kakabavehs egen berättelse om motiven bakom avhoppet från Vänsterpartiet, ett samtal med Ebba Witt Brattström samt Hans Arvidssons reflektioner kring hennes senaste bok Historiens metoo-vrål. Tidningen innehåller även en intervju med Åsa Lindhagen om hedersförtryck och politik,  en berättelse om en ung kvinnas väg till frihet och funderingar kring Guds klädsmak. 

Läsarens får också; en förklaring om intersektionell feminism, en artikel om kvinnors rättigheter i Iran samt VHEK:s remissvar till Kulturdepartementet angående Demokrativillkor i civilsamhället. Slutligen bjuder Rebecka Barjosef, VHEK:s talesperson i Skåne på en riktigt läsvärd dikt! Tidningen gör sig bra på bibliotek och i skolor, på vardagsrumsbordet eller som present, den går dessutom att prenumerera på – skriv till infomejlen vid intresse! 

Fadimedagarna drar snart igång och det betyder mycket för oss att ni ville engagera er och delta. Se nedan när vi kommer förbi dig! 

Saknas din stad? Vi bli alltid glada för medlemmar som visar intresse för vårt arbete, har du förslag på aktiviteter som borde lyftas i ditt område får du mer än gärna ta kontakt med oss! Vem vet, du kanske blir vår nästa samordnare för en lokalgrupp eller vår talesperson. 

VHEK kommer att uppmärksamma Fadimedagarna på olika håll – först ut är Malmö där bla Amineh Kakabaveh, Marianne Berg fd Riksdagsledamot och socialarbetare,  föreläser på ABF den 18/1 kl. 13-15Adressen är Spånehusvägen 47. Med på scen är även vår ambassadör Niels Paarup Peterson (C) och våra talespersoner mfl.

20/1 kl. 18arrangerar vi Fardimedagen på ABF Sveavägen, Stockholm. Inför detta datum har vi höga förväntningar – Övriga deltagare är Amineh Kakabaveh samt två av våra ytterst modiga talespersoner mfl som flytt hedersrelaterat förtryck och våld och kvällen till ära delger sina berättelser inför publik.

21/1 kl 13-15:00 håller vi till i Mittpoolen tillsammans med Riksdagens Tvärpolitiska Nätverk mot förtryck och diskriminering i heders namn där nätverkets ledamöter medverkar tillsammans med Jämställdhetsministern Åsa Lindhagen, Ulf Kristersson partiledare (m) dessutom får man chansen att lyssna till våra fantastiska unga aktivister som berättar om sina erfarenheter av att vara utsatt för hedersförtrycket. Mer info hittar ni här! 

Den 22/1 anordnar vi seminarium om hedersförtryck på Stadsbiblioteket i Linköping  där vi tillsammans med Sensus uppmärksammar Fadime. På scen frågar sig  Amineh Kakabaveh, VEHK:s ordf. och Riksdagsledamot och polisen Sonia Esmersson om ett Sverige utan mördade kvinnor är en utopi. 

VHEK håller sitt 18 e årsmöte i slutet av april. Vi blir glada om att du som betalande medlem eller hedersmedlem vill anmäla intresse till valberedningen:

Banni Farkhondeh:
Info@vhek.se

Sist inte minst du som är medlem eller vill engagera dig i VHEK – Väst är varmt välkommen till vårt medlemsmöte 25 jan kl11.00 på ABF i Göteborg och kl 13.00 medföljer samtal om hedersförtrycket där bla våra unga aktivister berättar om heder och utsatthet. Kolla gärna på vår hemsida och Facebook om mer information.

Varmaste hälsningar,

På VHEK:s vägnar

Amineh Kakabaveh ordförande