Nyhetsbrev: Januari

Hej bästa medlem, ambassadör och supporter för VHEK,

Vi hoppas att alla våra medlemmar har haft en god jul och ett gott nytt år!

VHEK har trots julledigheten i december hunnit med att släppa ett nytt avsnitt av Hederspodden – en podcast där vi lyfter de hedersutsattas kamp och sprider kunskap kring hur vi kan motverka hedersförtryck ur ett feministiskt och antirasistiskt perspektiv. 

I avsnittet samtalar två flickor om hur det har varit att växa upp i en frikyrklig kristen församling. De tar upp de normer som deras kyrka har, t.ex. att man ska vara oskuld innan man gifter sig och heterosexuell. Uppfyller man inte kyrkans krav riskerar man att uteslutas från församling och familj. De diskuterar även det som de har fått erfara på olika kristna läger i form av helandemöten och tungotal, och vad deras upplevelser i uppväxten har fått för konsekvenser för dem senare i livet. Följ denna länk för att komma till podcasten. Lyssna gärna också på våra tidigare avsnitt då vi under hösten har fått besök av många spännande gäster. Detta vill ni inte missa! 

Vi har även publicerat ett nytt nummer av vår nättidning Förortsfeministen under december. Ni kan läsa alla artiklar genom att följa denna länk. Nättidningen kommer också tryckas i fysiskt format i februari. Maila info@vhek.se för att lägga en beställning på detta. 

I samarbete med riksdagens tvärpolitiska nätverk mot diskriminering i hederns namn kommer VHEK i vanlig ordning arrangera ett event på Fadimedagen den 21 januari kl. 13:00-15:30. I och med pandemin kommer detta ske digitalt. Du kan anmäla ditt intresse till amineh.kakabaveh@riksdagen.se.

Länken för eventet är https://us02web.zoom.us/j/89734430375.

Temat för Fadimedagen i år är könsstympning och vardagsheder. Vi kommer ha ett panelsamtal till minnet av Fadime Sahindal kring detta. Några av VHEK:s medlemmar kommer delta och berätta sina historier om hedersförtryck. Khadra Seerar Westerberg som är sakkunnig och har egna erfarenheter av utsatthet för könsstympning och andra former av hedersförtryck kommer också delta. Vi gästas också av Cecilia Berger som är biträdande överläkare, förlossningsläkare och gynekolog på Amel-mottagningen Södersjukhuset som arbetar med könsstympning. De politiker som deltar är partiledare Nyamko Sabuni (L), jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) och jämställdhetstalesperson Annika Strandhäll (S). Ni är varmt välkomna att anmäla er!

I och med årsskiftet har vi även påbörjat en ny kampanj kring könsstympning och hur detta ska bekämpas på olika fronter. I samband med Fadimedagen kommer vi ha presenterat alla våra krav till beslutsfattare för att motverka könsstympning i våra sociala medier. Syftet med denna kampanj är att medvetandegöra målgruppen och kompetenshöja samhället kring könsstympning. 

VHEK kommer också presentera våra generella krav på internationella kvinnodagen den 8 mars. De krav som vi driver är både på en nationell och internationell nivå. Dessa kommer publiceras på våra sociala medier så håll utkik där!

VHEK kommer även denna vårtermin verka i förorten genom att anordna föräldrautbildningar i samarbete med Tesalongen och Blå vägen i Järva och Skärholmen. Vi annonserar nya träffar på våra sociala medier. 

Vårt arbete med att stötta hedersutsatta kvinnor kommer också fortsätta. Vi kommer därmed erbjuda våra tjänster i vanlig ordning under vårterminen. Vi kommer gärna och kompetensutvecklar din verksamhet, organisation, arbetsplats eller skola. Vi erbjuder även digitala föreläsningar/seminarier/workshops för att undvika smittspridning. 

I våra utbildningar utgår vi från vårt metodmaterial, dvs. den uppdaterade upplagan av Respektguiden från 2020 samt kartläggningarna Elva- och Tolvhundra. Det är nu möjligt att läsa vår metodbok Respektguiden direkt från din mobil, Ipad eller dator som e-bok. När du beställer en bok får nämligen en e-bok på köpet. Följ denna länk för att beställa ditt eget exemplar. 

Vi vill även uppmana våra medlemmar att gå in på vår webbshop och handla våra produkter då intäkterna går till att stötta vårt arbete mot hedersvåld. Det finns Respektguiden, tygpåsar och t-shirts med vår logga i lager. 

Vi är enormt tacksamma till alla våra medlemmar som finns med oss på olika sätt! Vi hoppas ni vill fortsätta stötta oss även denna vårtermin. I och med årsskiftet har VHEK bytt system för medlemsregistrering, vilket vi har skickat ut meddelande om tidigare. Detta innebär att ni måste gå in och registrera er som medlemmar på nytt och betala medlemsavgift för det kommande året. Det gör ni genom att följa denna länk. Vi gör detta för att det ska bli enklare för oss att ansöka om projektmedel hos myndigheter som kräver att vi redovisar hur många som har betalat medlemsavgift varje år samt alla våra medlemmars kön och hemstad. 

Att vara medlem i VHEK kostar 100 kr per år. Om man däremot är pensionär eller student betalar man endast 50 kr per år. För dem som vill vara medlemmar och är under 18 år är det alltid kostnadsfritt. Ni kan fortfarande betala med både swish och plusgiro. 

Varma hälsningar,

Ordförande,

Amineh Kakabaveh