Kära VHEKs medlemmar, ambassadörer och sympatisörer! 2022 börjar närma sig sitt slut, och vi ser tillbaka på ett år av kamp och debatt, och vissa framgångar. Men än finns mycket kvar att göra.
Hedersförtryck blev till sist ett eget brott i somras och VHEK har fört en stenhård kamp mot oskuldsintyg och så kallade oskuldsoperationer. Nu hoppas vi att den nya regeringen tar till vara på det förslag om skärpt lagstiftning som vår ordförande Amineh Kakabaveh tagit fram tillsammans med vår före detta justitieminister Morgan Johansson. Oskuldsoperationer och oskuldsintyg hör inte hemma i den svenska demokratin.
I år har även slöjdebatten kommit igång Sverige. Vi i VHEK har i över 17 år drivit kravet om ett förbud mot slöja och religösa symboler för barn i skolan, likt det som vår moderorganisation Ni Putes Ni Soumises fått igenom i Frankrike. När man långt senare börjar diskutera det här i Sverige tvekar fortfarande vissa feminister och demokratiska krafter på huruvida slöja på barn är ”ett fritt val”. Många av oss i VHEK har rötterna i länder där slöjan inte är ett fritt val, utan lag och norm. Vi ser också hur iranska skolflickor och ungdomar har rest sig mot slöjan – som sexualiserar flickors och kvinnor kroppar och hår. Sedan det brutala mordet på Jina Mahsa Amini har över 500 människor mördades, av vilka 70 är barn. Kampen i Iran handlar inte bara om slöjan, men slöjan är en del av den könsapartheid som underordnar kvinnor.
Efter snart 21 år av miljardsatsningar, nya och skärpta lagar och forskning efter hedersmordet på Fadime Sahindal har samhället inte lyckats stoppa hedersförtryck. VHEK har fört kampen mot hedersnormer och hedersförtryck på flera fronter. Vi menar att det var beklagligt och fegt att regeringen inte ville gå vidare med propositionen om statliga medel till religösa samfund och föreningar som upprätthåller hedersförtryck och diskriminerar HBTQI-personer, kvinnor och flickor. Man ska inte få utnyttja demokratins principer för att förtrycka andra.
Den här hösten fick skolorna nya läroplaner – med ett tydligt ökat ansvar att motverka och undervisa om hedersförtryck. VHEK bidrar gärna med kunskap och stöd, och erbjuder både föreläsningar och workshops för skolpersonal och elever. Vi hoppas och förväntar oss att skolorna tar hedersfrågorna på det största allvar.
Nästa år fortsätter kampen. I samband med Fadimedagen 21/1 uppmärksammar VHEK Fadimes liv och kamp genom en mängd aktiviteter i både Stockholm, Östergötland, Skåne och Västra Götaland. Vi fortsätter stötta och möta hedersutsatta, och förmedlar deras viktiga historier i både Förortsfeministen och Hederspodden. Läs mer om det senaste avsnittet om Hederspodden med Annika Norée längre ned, och håll utkik efter det nya numret av Förortsfeministen redan i januari!
Vi hoppas att ni vill vara med oss även nästa år. Ert stöd och engagemang betyder mycket för oss, och är avgörande för vår verksamhet. Ni som vill får gärna förnya medlemskapet redan nu – det gäller då för hela 2023.
Till sist ett varmt tack för det här året, från Amineh Kakabaveh och hela VHEK:s styrelse. Vi önskar er en God Jul och ett riktigt Gott Nytt År.