Nyhetsbrev December

Hej bästa medlem, ambassadör och VHEK:s supporter, Vi på VHEK vill önska alla våra medlemmar en god jul och ett gott nytt år!

Detta år har tyvärr varit tufft för många av oss – inte minst för dem som är hedersutsatta. Vi hoppas att det nya året ska bli bättre och att vi snart ska få krama om våra nära och kära igen. Vi ger inte upp hoppet och kommer aldrig sluta kämpa mot hedersförtryck och diskriminering!

VHEK har haft en händelserik november månad med bland annat ett kunskapsseminarium i samarbete med riksdagens tvärpolitiska nätverk mot diskriminering i hederns namn om klan- och släktbaserad brottslighet. Riksdagens tvärpolitiska nätverk har också tillsammans med VHEK arrangerat ett seminarium med författaren och religionsforskaren Sameh Egyptson om hur Muslimska Brödraskapet är ett hot mot vår jämställdhet och demokrati. Vi har också uppmärksammat FN:s internationella dag mot mäns våld mot kvinnor genom att arrangera ett seminarium om hedersvåld. VHEK har även fortsatt verka i förorten genom att anordna föräldrautbildningar i samarbete med Tesalongen och Blå vägen i Järva och Skärholmen. Vi tackar alla våra medlemmar som närvarande och hoppas att våra seminarier och utbildningar väckte debatt.

Vårt arbete med att stötta skolor, enskilda ungdomar samt utsatta kvinnor har varit omfattande. Vi har också haft en del aktivitet angående oskuldsnormer, oskuldskontroller och s.k. oskuldsoperationer. Vi märker att fler och fler ungdomar blir medvetna om hedersförtrycket, vilket vi ser som ett framsteg. Vi har även skapat krav kring hur hedersförtryckets olika mekanismer ska bekämpas som vi kommer att lansera i våra sociala medier och på hemsidan samt framföra för makthavare och myndigheter inom kort.

Hederspodden

Under julledigheten kan ni passa på att ta igen de avsnitt ni missat av Hederspodden. Vi har släppt nya avsnitt varannan vecka under hela hösten. Lyssna på vårt senaste avsnitt med en av våra aktivister Diana, som är det sista vi släpper innan julledigheten. Diana har själv växt upp i Sverige men hennes föräldrar har flytt hit från Mellanöstern. I avsnittet diskuterar vi vardagsheder, dvs. kontrollen av kvinnors och unga flickors klädsel, kärleksliv, sexualitet, fritid och val av vänner kopplat till kön. Missa inte detta!

Under november har vi också släppt två andra podcastavsnitt. Ett avsnitt handlar om hur det är att komma ut som homosexuell i en hederskontext. Tobias Berg som sitter i VHEK:s styrelse berättar om hur det är att tillhöra två olika kulturella bakgrunder och att vara en HBTQ-person, vilket ofta skapar konflikter. Under november har vi även släppt ett avsnitt om könsstympning och dess psykiska och fysiska inverkan på flickor och kvinnor. Kvinnorättsaktivisten Khadra Seerar Westerberg med rötterna från Somalia intervjuas kring hur övergreppet könsstympning som hon blev utsatt för som barn har påverkat henne och hur det påverkar hundramiljontals andra flickebarn i världen. Klicka på denna länk för att komma till podden!

Påbörjat könsstympningskampanj

VHEK har börjat på en ny kampanj som berör könsstympning. Att könsstympa kvinnor och flickor är en av de värsta formerna av både psykiskt och fysiskt våld. Det går emot kvinnors och flickors grundläggande rättigheter och begränsar deras rätt till sin egen kropp och sexualitet. Vi kommer fortsätta denna kampanj inför Fadimedagen och 8 mars genom att presentera de krav som VHEK har för att motverka könsstympning.

Fadimedagen den 21 januari kl. 13:00 via länk

Vi kommer på detta seminarium gästas av experter som arbetar med flickor och kvinnor som är könsstympade samt lyssna på personer som blivit utsatta för detta övergrepp. Vi kommer även diskutera vardagsheder för att belysa fler mekanismer av hederskulturen.

Förortsfeministen

Vi har även publicerat ett nytt nummer av vår nättidning Förortsfeministen. Nättidningen kommer också tryckas i fysiskt format i januari. Maila info@vhek.se för att lägga en beställning på detta redan nu. Håll utkik på våra sociala medier och på hemsidan för att inte missa dessa nyheter!

Boka oss för föreläsning!

Hedersförtryck och utsatthet fortsätter tyvärr att drabba många. Därför fortsätter VHEK att erbjuda våra tjänster i vanlig ordning trots Covid-19. Vi kompetensutvecklar gärna din verksamhet, organisation, arbetsplats eller skola. Vi erbjuder även digitala föreläsningar/seminarier/workshops för att undvika smittspridning. Vi har genomfört ett antal digitala föreläsningar under hösten och utöver detta fortlöper vår kurs “Förtryck i hederns namn” på Viskadalens Folkhögskola.

I våra utbildningar utgår vi från vårt metodmaterial, dvs. den uppdaterade upplagan av Respektguiden från 2020 samt kartläggningarna Elva- och Tolvhundra. En nyhet är att vi kommer lansera en digital version av Respektguiden innan jul! Det kommer då bli möjligt att läsa vår metodbok direkt från din mobil, Ipad eller dator.

Till våra medlemmar!

Om ni som är våra medlemmar vill exempelvis skriva artiklar, spela in eller medverka i podcasten eller sitta i redaktionen för vår tidning Förortsfeministen så är ni varmt välkomna att höra av er till oss! Likaså om ni vill engagera er i våra lokala grupper i Stockholm, Uppsala, Skåne, Västsverige eller Östergötland. Vår mejl är info@vhek.se.

Vi vill även uppmana våra medlemmar att gå in på vår webbshop och kanske handla en julklapp eller två! Det finns Respektguiden, tygpåsar och t-shirts med vår logga i lager. Intäkterna går till att stötta vårt arbete mot hedersvåld.

Vi är enormt tacksamma till alla våra medlemmar och er alla som stöttar oss på olika sätt. Vi hoppas ni vill fortsätta stötta oss i denna svåra kamp. I och med årsskiftet kommer VHEK byta system för medlemsregistrering. Detta innebär att ni måste gå in och registrera er som medlemmar på nytt och betala medlemsavgift för det kommande året.

Att vara medlem i VHEK kostar 100 kr per år. Om man däremot är pensionär eller student betalar man endast 50 kr per år. För dem som vill vara medlemmar och är under 18 år är det alltid kostnadsfritt. Likaså för våra hedersmedlemmar och ambassadörer. Ni kan betala med både swish och plusgiro.

Vi gör detta för att det ska bli enklare för oss att ansöka om projektmedel hos myndigheter som kräver att vi redovisar hur många som har betalat medlemsavgift varje år samt alla våra medlemmars kön och hemstad. Därför är det viktigt att ni fyller i detta när ni registrerar er.

VHEK vill tacka er alla medlemmar, alla ni som har skänkt gåvor och stöttar oss i denna kamp. Ett stort tack till våra ambassadörer och alla ni aktivister som medverkat i podcasten och i redaktionen för vår tidning!

God jul och gott nytt år!

På vägnar av VHEK:s styrelse –

Ordförande,

Amineh Kakabaveh