Nyhetsbrev December

Hej bästa medlem, ambassadör och supporter till Varken Hora Eller Kuvad

Nu är vi i slutet av detta år. Det var ett händelserikt år på många sätt. Hundraårsjubileet av kvinnors restrött började historien av skrivas om när vår ordförandes röst varit viktig i val av en kvinnlig statsminister.

Trots pandemin så har vårt arbete och aktiviteter varit mer omfattande än något annat år. Dels pga av många ungdomar och skolpersonals medvetenheten om hedersförtryck och hedersnormer ökat, dels pga att hedersförtryck blir fler och fler och det går i ner åldrarna men också många drabbade vuxna kvinnor och unga flickor ofta vänder sig till oss.

Detta har vi också kunnat se i olika rapporteringar sk Malmörapporten och SVts granskningar. Under detta år har vi hjälpt 80 personer pga utsatthet för hedersförtryck. HBTQ, unga flickor som vill ta av sin slöjan och ta del av vår frihet men inte får göra det men också vuxna kvinnor som motsätter sig familjen att bli bortgift efter skilsmässa, samt flickor som lurade till föräldrarnas gamla hemland för giftemål osv. Därför är vår kamp berättigad och ditt stöd och medlemskap är viktiga i denna kamp.

Vi har framför oss Fadimedagen i januari 2022 och med anledning av 20 årsdagen av mordet på Fadime Sahindal anordnar vi aktiviter i flera städer och orter runt om i landet.

Fadime berättade 2001 några månader innan hennes far mördade henne i Sveriges riksdag för vårt lands främsta makthavare – folkvalda och regeringsrepresentanter om hur invandrade flickor som utsattes för hedersförtryck och hedersvåld och hur det svenska samhället hade vänt dem ryggen. Hon förklarade att invandrade flickor och unga kvinnor skulle ha samma rättigheter som alla andra kvinnor i Sverige.

Mycket har hänt under 20 år som förflutit sedan dess – främst när det gäller lagstiftningen. Men mycket återstår att göra när det gäller de nya lagarnas tillämpning och förebyggande arbete.

Nyligen uppmärksammades en undersökning som genomförts av Malmö stad om hedersproblematiken i stadens förskolor. Undersökningen innehåller en lång lista av brister när det gäller föräldrars otillbörliga påtryckningar på skolpersonal om könsseparation, slöjtvång,inskränkningar av barns rättigheter m.m.

Det handlar när det kommer till kritan att idag se till att hederskulturen och hedersvåldet förhindras att växa fram inom eller med stöd av vårt samhälles institutioner och att försvara vårt demokratiska föreningsliv där alla skall ha samma rättigheter och kunna använda sig av dem.

Två artikler att läsa
Oskuldskontroller ska bestraffas i svensk lag: Morgan Johansson och Amineh Kakabaveh: Nu genomför vi det vi kom överens om. Läs artikeln här!

Förbjud slöja i alla skolor och förskolor:

Pedagoger i Malmös förskolor berättar om hur barnen skiljer mellan vad som är ”haram” och vad som är ”halal”. Småflickor klagar över att deras slöja kliar, men vet med sig att föräldrarna förbjuder dem att ta av den.

Förbjud alla synliga religiösa symboler i skolan och förskolan efter fransk modell, skriver Amineh Kakabaveh. Läs artikeln här!

Vi söker en KOMMUNIKATÖR som skall arbeta på vårt kontor.
Spännande och meningsfullt arbete. Annonsen finns utlagd på Globalportalen och Arbetsförmedlingens Platsbank.

Kommande aktiviteter:

18/01 – Kl. 18-20: Fadimedagen i Malmö, Vhek (Skåne) anordnar samtal i samarbete med Stadsbiblioteket i Malmö.

Medverkande: Morgan Johansson, Justitieminister (S), Amineh Kakabaveh riksdagsledamot och ordförande för VHEK, Niels Paarup-Pedersen, riksdagsledamot (C) och ambassadör för VHEK, Hanna Cinthio, forskare och medverkande i Malmörapporten om hedersförtryck förskolan.

Samtalsledare: Klas Gustavsson, högskolelektor och engagerad i VHEK (Skåne).

Arrangör: VHEK tillsammans med Stadsbibliotek i Malmö.

20 januari i riksdagen kl 13-15.30:

Medverkande: Peter Fredriksson, generalsekreterare Skolverket

Hanna Cinthio, forskare som medverkade i Storstadskartläggningen om HRV och gjorde inventeringen i Malmös förskolor,

Lina Axelsson Kihlblom, skolminister,

Unga flickors erfarenheter från VHEK; Solin Alwan från Järva och Shams Aziz

Niels Paarup- Pedersen riksdagsledamot och ambassadör VHEK

Amineh Kakabaveh riksdagsledamot och ordförande VHEK

Gulan Avci, riksdagsledamot och ambassadör VHEK

samt musik av Berrin Sahin

Samtalsledare: Per Westberg, fd talman och ambassadör för VHEKAnmälan görs senast 19 jan kl13 till amineh.kakabaveh@riksdagen.se

Fadimedagen i Norrköping och Linköping 21 januari, kl 13-14: Varken Hora Eller Kuvad (Östgötland) tillsammans med Stadsbiblioteket i Linköping bjuder till Seminarium om hedersförtryck på Stadsbiblioteket i Linköping med anledning av 20-årsminnet av mordet på Fadime Sahindal.

Fadimedagen i Norrköping kl 09.30-11: Den 21 Januari ordnar vi samtal om hedersförtryck. Mer info kommer i januari.

Plats: Fröbel folkhögskola adress Norrköping (Södra Promenaden 81)

Varken hora eller kuvad (Östgötland) tillsammans med Sensus och Fröbel Folkhögskola i Norrköping bjuder till Seminarium om hedersförtryck med anledning av 20-årsminnet av hedersmordet på Fadime Sahindal.

Medverkande bla Amineh Kakabaveh

Fadimedagen i Halmstad på Stadsbiblioteket 22 jan kl13.30-15. Medverkande bla Amineh Kakabaveh VHEK ( Väst) i samarbete med Stadsbiblioteket och Solidaritetsföreningen.

Fadimedagen i Göteborg: Arbetarrörelsens Folkhögskolan 27 januari 2022 kl10-12.

Hederspodden
Lagom till jul-och Nyårshelgen finns nu två nya och intressanta poddar att lyssna till.

Vi har glädjen att kunna ge dig en inblick i läkaren Shamal Samuelsson liv och berättelse om kvinnornas roll i upprätthållande av hederskulturen och hedersförtryck. Hon berättar om sin bok, ”Min far och min ryggsäck- en kurdisk kvinnas berättelse” samt i det sista avsnittet för 2021 berättar frilansjournalisten Hana Al-Khamri om sitt liv och sin nya bok ”Väluppfostrade kvinnor skriver sällan historia”.