Nyhetsbrev December

Bästa medlem och Vhek-sympatisör!

Nu lider året mot sitt slut och julen står inför dörren. Om du fortfarande grubblar över julklappar har vi flera spännande saker på vår hemsida.

I nuläget får man höra av sig till kontoret för att beställa, allt finns inte upplagt på hemsidan än så här kommer en snabb sammanfattning av vårt fina utbud!

Ge någon ett medlemskap i Vhek under ett helt år, köp en prenumeration på vår tidning Förortsfeministen eller en tygkasse, t-shirt eller någon av våra böcker. Vi säljer Respektguiden – vår handbok som främst riktar sig till unga personer, Varken hora eller kuvad av Fadela Amara (grundare av Ni putes ni soumises och boken blev hela startskottet på vår franska moderorganisation), Enya av Eva Nauckhoff – en mycket vacker, dyster och spännande skildring av släktband och hemligheter. Samt ett bonustips som inte går att köpa i vår shop är såklart Aminehs självbiografi Inte större än en Kalasjnikov!

Under julen avtar Vheks aktiviteter något men i januari är vi i gång igen! Då har det hunnit gå 18 år sedan 26-åriga Fadime Sahindal sköts till döds av sin pappa, en händelse som skakade om Sverige och som gjorde att människor började uppmärksamma hederskultur i betydligt större utsträckning. Men trots att statsminister Stefan Löven markerar starkt mot hedersförtryck så växer problemet och över 200 000 barn och unga utsätts fortfarande för hedersnormer i Sverige idag. Vhek märker det ute i skolorna när vi håller våra föreläsningar. Bland våra aktivister finns många röster som försöker bidra med förståelse bland politikerna för nu måste man sätta stopp! Den 11/12 släppte DN en kartläggning som visade att minst 146 barn har försvunnit ur skolan den här terminen. De stora städerna var inte ens med i statistiken som isf hade blivit betydligt mer omfattande. Barn berövas sina rättigheter mitt framför näsan på det svenska samhället och det måste vi förhindra. Vi i Vhek kommer att uppmärksamma Fadimedagarna på olika håll – först ut är Malmö där Amineh Kakabaveh föreläser på ABF den 18/1 kl. 13-15. Med på scen är även vår ambassadör Niels Paarup Peterson (C) och våra talespersoner mf.

För mer information om programmet kan du klicka här! 

20/1 kl. 18 arrangerar vi Fardimedagen på ABF Sveavägen, Stockholm. Inför detta datum har vi höga förväntningar – vi har nämligen bjudit in Åsa Lindhagen! Övriga deltagare är Amineh Kakabaveh samt två av våra ytterst modiga talespersoner som flytt hedersrelaterat förtryck och våld och kvällen till ära delger sina berättelser inför publik. Mer information hittar nu här!

21/1 kl 13-15:00 håller vi till i Mittpoolen tillsammans med riksdagens tvärpolitiska nätverk mot förtryck och diskriminering i heders namn där nätverkets ledamöter medverkar tillsammans med Martin Gaboro – kommunpolis i Botkyrka. Dessutom får man chansen att lyssna till våra fantastiska talespersoner en gång till!

Den 22/1 gör vi vårt sista stopp på Stadsbiblioteket i Linköping där vi tillsammans med Sensus uppmärksammar Fadime. På scen frågar sig Amineh Kakabaveh och polisen Sonia Esmersson om ett Sverige utan mördade kvinnor är en utopi. Mer info hittar ni här!

Avslutningsvis vill vi påminna om att värna om varandra i vinterkylan och dessutom rikta ett stort tack till alla som deltagit i våra aktiviteter, som engagerat sig och skänkt gåvor under året! Tack till alla unga flickor och kvinnor som vågar besätta – vi kommer alltid stå på er sida och värna om er framtidstro. Vårt arbete kommer att fortsätta i samma utsträckning som tidigare – följ oss på våra sociala kanaler om ni vill se hur det fortskrider. 

God jul och gott nytt år önskar

Amineh Kakabaveh ordf.

Ebba Bryngelsson projektledare

Tillsammans med övriga styrelsen


KOMMANDE AKTIVITETER

18/1 – Fadimedagen – ABF Spånehusvägen 47, Malmö kl. 13-15:00 

20/1 – Fadimedagen – ABF Sveavägen 41, Stockholm kl. 18:00

21/1 – Fadimedagen – Mittpoolen, Riksgatan 1, Stockholm kl. 13-15:30

22/1 – Fadimedagen – Linköpings Stadsbibliotek, Östgötagatan 5, Linköping kl. 13-15:00

10/2 – Föreläsning – Motala Bibliotek, Repslagaregatan 1 kl 18:30