Nyhetsbrev September 2021

Hej bästa medlem, ambassadör och supporter till Varken hora eller kuvad,

Vi hoppas att ni har haft en härlig sensommar och ser fram emot en händelserik höst där kampen mot hedersförtryck fortsätter! Restriktioner lättar upp i samhället men vi fortsätter att ta ansvar för att förhindra smittspridningen. Under sensommaren har vi haft föreläsningar och workshops på skolor samt planerat inför höstens aktiviteter. Vi är bokade att besöka fler skolor, folkhögskolor och föreningar.

Vi kommer att uppmärksamma 100 år av demokrati i Sverige under resten av året vilket är en del av firandet för den allmänna rösträtten och kvinnokampen. Vi kommer att verka i förorterna genom att anordna samtal och möten om kampen för kvinnors rättigheter och demokrati, som man i Sverige kämpat länge för och gjort enorma framsteg. Vi vill att människor med rötterna i frågan ska träffa ungdomar och sprida information om demokratiarbete och att kampen för kvinnor och flickors rättigheter måste förbli en kamp för alla. Vi måste även stå upp för hedersutsatta barn och kvinnor. Håll utkik på våra sociala medier för uppdateringar kring detta.

Den 27/8 på initiativ av oss anordnades en stödmanifestation för Afghanistans kvinnor och barn på Norrmalmstorg i Stockholm där ett 20-tal mänskliga rättighets- organisationer och kvinnorättsorganisationer medverkade och höll tal. Vi vill passa på och rikta ett tack till alla som kom och deltog! Många individer från civilsamhället dök upp och visade stark solidaritet. TACK!

Guldhjulet
Vi skulle uppskatta om ni medlemmar, prenumeranter och supportrar nominerade Varken hora eller kuvad till Guldhjuletpriset. Priset som delas ut varje år till en organisation som på ett effektivt sätt bekämpar våld, förtryck eller diskriminering i Sverige. Vinnarna får ett ekonomiskt bidrag. Dessutom skapas uppmärksamhet kring organisationen och de frågor som den driver. Sedan starten 2016, har Guldhjulet betalt ut över 1 miljon kr i prispengar. 2020 års pris uppgick till totalt cirka 360 000 kr. Ett stort tack till er som redan nominerat oss och vi hoppas att fler vill hjälpa oss att vinna.

Kostnadsfritt utbildningstillfälle
Vi arrangerar en utbildning i Stockholm den 25 oktober kl.18 där vi bjuder in volontärer och medlemmar som vill lära sig mer om hedersrelaterat våld och förtryck samt VHEK:s arbete. VHEK arbetar aktivt för att stoppa alla former av våld och förtryck. Trots vårt demokratiska samhälle sker dock olika typer av diskriminering, såsom kvinnoförtryck, homofobi och rasism dagligen. Utbildningen kommer att ge deltagarna en genomgripande genomgång om aktuella och angelägna ämnen såsom; könsstympning, hederskulturens många ansikten, vardagsheder m.m. Genom kunskap och diskussion vill vi stärka människors medvetenhet och förståelse för hederskulturens påverkan på människors liv och vårt samhälle. För att bekämpa detta krävs kunskap och utbildning. Vill du vara en del av kampen? Anmäl dig via vår mail: info@vhek.se. Vi återkommer med plats för utbildningen.

Förortsfeministen
Sammanställandet av Förortsfeministen är i sluttampen. Snart kommer vi att publicera numret där vi beskriver hur hederskulturen verkar i skilda kulturer och religioner. Som vi vet sprider sig hedersförtrycket runt om i världen och i kommande nummer sex så kan du läsa om berättelser från bland annat Indien, Sverige, Irak och Rumänien. Vår ordförande har även skrivit en ledare där hon beskriver hur kvinnors kroppar och hedersnormer används som slagträn för att upprätthålla traditioner, kulturer, religioner och politisk makt. Läs tidigare nummer av Förortsfeministen här.

Höstens studiecirklar 
Vill du göra skillnad? Har du intresse att starta eller engagera dig i en studiecirkel? I så fall, hör gärna av dig till info@vhek.se så hjälper vi till att gå vidare med ditt engagemang! VHEK hjälper till och tillhandahåller stöd, material och deltagare. Vi använder bland annat Respektguiden, Förortsfeministen och Hederspodden som studiematerial.

Vår verksamhet och våra tjänster
Vi är under hösten bokade på ett flertal skolor där vi kommer att föreläsa, kompetensutveckla och hålla workshops. Vi håller även i kursen Förtryck i hederns namn som började i augusti. Det vi talar om när vi föreläser är bland annat hedersnormer, rättigheter och arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck samt om barn och ungas rättigheter, integrationen, föräldrarollen och mänskliga rättigheter. Vi fortbildar även er som tagit del av våra utbildningar tidigare och ger handledning. Ni får gärna kontakta oss på info@vhek.se om ni vill anordna någon av ovanstående aktiviteter.

Vi ger professionellt stöd till ungdomar och personal, både enskilt och i grupp. Känner du någon som är utsatt för hedersförtryck eller om du är verksam inom skola och omsorg och behöver rådgivning kan du alltid höra av dig till oss för att boka workshops, seminarier och föreläsningar. Glöm inte att beställa vår metodbok Respektguiden som är ett väldigt bra verktyg och en guide hur man kan komma igång att hantera dessa frågor. Kontakta oss gärna oss på info@vhek.se för att veta mer om vad vi kan erbjuda. Vi fortsätter med föräldrautbildningar i förorterna Järva och Skärholmen i samarbete med Blå Vägen och Tesalongen. Läs mer om detta på VHEK:s Facebooksida där vi annonserar nya träffar och utbildningar. 

Vill du aktivera dig i VHEK, men hittar ingen lokalgrupp på din ort? Starta då en egen genom att följa vår enkla manual som finns på hemsidan genom denna länk!

Hederspodden
Hederspodden är en röst för många utsatta kvinnor, flickor och hbtqi-personer. Podden lyfter de som liksom vi kämpar mot hedersvåld och på olika sätt drar ett strå till stacken i kampen mot hedersförtryck och diskriminering.

I avsnitt 25 gästades vi av åklagare Jessica Wenna, specialiserad på hedersrelaterad brottslighet och som uppmärksammat att ett år efter lagskärpningen mot barnäktenskap har ännu ingen åtalats för brottet.

I avsnitt 26 samtalar vi med journalisten Trifa Abdulla som pratar om integrationsproblemet i Sverige samt om sin uppväxt där hederskultur var dagligt förekommande med våld, kontroll och begräsningar som effekt. 

Höstens öppna-event-kalender:
11/10 – Internationella flickdagen – Vi sänder live på vår facebook-sida kl 12-13 med våra unga aktivister i VHEK om flickors rättigheter och rätten att leva ett liv utan hedersförtryck och sexuella trakasserier.

30/10 – Evenemang i Hallunda Folkets hus med ABF Botkyrka med tema 100 år av demokrati! Anordnas tillsammans med samarbetsorganisationer. Mer information kommer!

25/11 – Internationella dagen mot våld mot kvinnor – Vi bjuder in till ett öppet event i ABF:s lokaler på Sveavägen i Stockholm för att uppmärksamma att en av tre kvinnor utsätts för våld i sin livstid, vilket måste få ett stopp! Under dagen på ABF kommer vi anordna seminarier och föreläsningar i temat med spännande gäster. Mer information kommer!

Viktig påminnelse till medlemmar
Vi blir glada om du som ännu inte har betalat medlemsavgiften för 2021 gör detta så snart som möjligt. För alla tidigare medlemmar som inte registrerat sig i vårt nya system är vi tacksamma om ni gör det snarast. Detta innebär att ni måste gå in och registrera er som medlemmar på nytt. Det gör ni genom att följa denna länk. Vi gör detta för att det ska bli enklare för oss att ansöka om projektmedel hos myndigheter, som kräver att vi redovisar hur många som har betalat medlemsavgift varje år, samt alla våra medlemmars kön och hemstad. Att vara medlem i Varken hora eller kuvad kostar 100 kr per år. Pensionärer och studenter betalar endast 50 kr per år. För er som är under 18 år är det alltid kostnadsfritt. Ni kan fortfarande betala med Swish, plusgiro och betalkort.

Varma hälsningar,

Ordförande,
Amineh Kakabaveh och Varken hora eller kuvad