Nyhetsbrev Augusti

Vi hoppas att ni har haft möjlighet att njuta av sommarmånaderna, trots den oroliga situationen i världen, och att ni varit friska och krya. Våra tankar och sympatier går ut till de drabbade och deras familjer.

Denna vecka firas Pride i Stockholm. Det är en viktigt vecka där HBTQ-personers rättigheter världen över lyfts fram extra mycket, vilket är något som borde uppmärksammas varje dag. I många samhällen och kulturer, särskilt i hederskulturen, är HBTQ-personer extra drabbade. Deras sexuella läggning och könsidentitet erkänns sällan utan de är mycket utsatta och förföljda. Under sommaren har VHEK haft många samtal med HBTQ-personer som hört av sig till oss för stöd och rådgivning.

Vi är tacksamma för all positiv respons från premiäravsnittet av Hederspodden. I det första avsnittet intervjuades Amineh Kakabaveh, ordförande och grundare av Varken Hora eller Kuvad (VHEK), som berättar om bakgrunden och uppkomsten av VHEK, det dagliga arbetet och vad heder egentligen är.

Igår släpptes avsnitt två av Hederspodden. Denna gång intervjuar vi en inspirerande 50-årig kvinna som har upplevt mäns våld mot kvinnor och hedersvåld. Det är ett känsloladdat avsnitt som beskriver våld, förtryck och hot. Intervjupersonen berättar om flera rymningsförsök, en vilja att bli fri och att ständigt leva med en rädsla.

Under juni beslutade riksdagen om lagen ”Ökad skydd mot hedersrelaterad brottslighet”, som bl. a. innebär att Socialstyrelsen har rätt att införa ett utreseförbud om de misstänker att det finns en risk för att bli bortgift. Redan nu antyder Socialstyrelsen att den nya lagstiftningen lyckats skydda en 11-årig flicka från Västsverige att giftas bort i Turkiet.

Det är möjligt att skapa förändring, men vi har fortfarande en lång väg att gå. I förra veckan nåddes vi av det djupt tragiska beskedet om att kvinnorättsaktivisten, Soheila Fors, utsatts för ett mordbrandsförsök i sitt hem. VHEK fördömer attacken.

Vi har också vittnat hur Covid-19 har stärkt förtrycket och kontrollen av unga flickor. Vi märkte redan när skolorna stängde att många yngre flickor och kvinnor kände sig extra utsatta. VHEK anser att arbetet med att undervisa och kompetensutveckla kring hedersförtryck är enormt viktigt. Inte minst skolor såsom folkhögskolor, universitet, SFI och myndigheter, såsom Socialtjänsten, behöver förbättra sitt arbete mot hedersförtryck. Därför fortsätter vi vårt arbete med vår workshops, seminarier, möten och försäljning under Covid-19. VHEKkommer bland annat boka in digitala föreläsningar och workshops om hedersförtryck och hedersvåld, med fokus på våra metodmaterial Respektguiden och Elva– och Tolvhundra samt vår tidning Förortsfeministen. Den reviderade versionen av vår metodbok Respektguiden från år 2020 finns fortsatt att beställa på vår hemsida. Om din skola eller arbetsplats vill utveckla sin kompetens inom hedersförtryck, kontakta oss så bokar vi in workshops, seminarier och föreläsningar.

Vår distanskurs, Förtryck i Hederns namn, som genomförs i samarbete med Viskadalens folkhögskola, kan du fortfarande anmäla dig till. Kursen fokuserar på hur vi kan utrota hedersstrukturer med ett feministiskt och antirasistiskt perspektiv. Anmäl dig via vår e-post info@vhek.se.

Är du intresserad av att bli volontär hos VHEK? Hör gärna av dig så kan vi hjälpa dig att få kontakt med ansvariga på din hemort. Vi erbjuder gratis utbildning kring hedersfrågorna och om vår verksamhet. Tillsammans kan vi göra skillnad!

Ditt engagemang och stöd är viktigt för oss. Vi tackar innerligt de enskilda medlemmar och stödpersoner som är givare och skänker gåvor.

Vi önskar er en fortsatt trevlig sommar!

Bästa hälsningar,

Varken Hora eller Kuvad