Nyhetsbrev augusti 2014

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Hej kära VHEK medlemmar och alla intresserade!

 

Vi hoppas att ni har haft en underbar sommar och att ni har laddat inför höstens utmaningar.  Efter den härliga sommaren fortsätter vårt feministiskt och anti-rasistiskt arbete på VHEK för jämställdhet och motverka förtryck och diskriminering.

Vi forsätter tillsammans med Rädda Barnens projekt ”Kärleken är fri”. VHEK har två personer med som ska chatta med ungdomar och vi kommer också delta i skolbesök – workshops och utbildningar för unga i syftet att förebygga hedersförtrycket och diskriminering.

Vi har deltagit i informationsmöte kring stödforum och processledarutbildningen. Arbetet på St. Botvid gymnasium i Hallunda kommer att äga rum vecka 38, 2014. Om ni är intresserade av att läsa mer om projektet finns information att läsa på: www.dinarattigheter.se. I det här projektet har VHEK bemannat med två personer som ska hjälpa till med chattsidan och två processledare som ska leda elever under skolbesöken.

VHEK har också varit i Karsbyskolan där vi upplyste om vårt arbete om hedersförtryck för skolpersonalen. VHEK kommer att fortsätta arbeta med dessa frågor i flera skolor. Vi har fortsatt arbetet i 15:53 gruppen där man fortsätter med arbetet genom att titta på regionala löneskillnader mellan kvinnor och män och ta fram konkreta exempel på hur kraven skulle komma att påverka situationen på arbetsmarknaden. Vi tittar också på frågan om hur man via sociala medier kan sprida information.

VHEK har även fortsatt arbetet via CEDAW -nätverket.

Vi har haft två möten med Kvinnocentret Winnet där vi talade om runda bordsamtal

med politiker, civilsamhället. Föreningslivet är en viktig komponent i samhället.

VHEK fortsätter arbetet med att bilda fler lokalgrupper, de senaste lokalgrupperna som har håller att bildas är: Södertälje, Uppsala och Norrköping.

Den 30 augusti har VHEK varit på Östergötlands social forum i Norrköping där vi har haft en kort föreläsning om VHEKs arbete samt hedersförtryck/våld och vi även har haft ett bokbord där.

Vi var inbjudna på Human Rights Watch och föreläste om VHEKs verksamhet och om mänskliga rättigheterna.

På Botkyrka dagen 31 aug har vi info. bord.

 

KOMMANDE AKTIVITETER:

  • 8 sep anordnar vi tillsammans på Verdandi och Abf i Borkyrka ett seminarium om deltagaredemokrati ut en genusinriktning och antirasistiskt perspektiv för kvinnorna i Norra Borkyrka.
  • 13 sep Kommer vi att anordna seminarium och hedersproblematik, antirasism och barn- och kvinnors rättigheter i Borkyrka.
  • Den 14 september är valet. Diskussioner pågår om demokrati, jämlikhet och jämställdhet och VHEK deltar i många av dessa diskussioner.
  • Vi är till exempel inbjudna till Riffi att hålla en föreläsning om kvinnors deltagande i demokrati inför valet.
  • Vi har en utbildning kring hedersförtryck och hedersvåld för tjejjourens i Stockholm. Gamla Stans Socialdemokratiska förening har bjudit Vhek ang. debatt om hedersproblematik och antirasism.
  • Planerar med andra aktörer ett seminarium om unga flickors situation på fritidsgårdar i Järva.
  • Vi håller förbereda oss en utbildning för nya/gamla medlemmar i okt och är alltid i behov av fler eldsjälar som kan hjälpa oss att fortsätta arbeta för ett jämställt samhälle.
  • Vill du engagera dig i VHEK, då är du varmt välkommen att höra av dig till oss på

varkenhoraellerkuvad@gmail.com

 

VHEKs styrelsemöten är öppna för alla medlemmar.

Den 18 september kl. 18.00 är du välkommen till riksdagen för att lyssna på vad som händer i VHEK just nu och även bidra med dina tankar och idéer. Föranmälan görs till varkenhoraellerkuvad@gmail.com

Om medlemsavgiften för år 2014

Utan era bidrag, i form av engagemang och medlemsavgifter, vore verksamheten inte möjlig. Vår förhoppning är att våra medlemmar vill fortsätta kämpa, tillsammans med oss, för alla människors lika värde! Avgiften är 100 kr, men endast 50 kr för studerande, pensionärer och arbetslösa. Ungdomar under 18 år betalar endast 5 kr. Avgiften betalas genom en insättning på vårt postgironummer: 420 399-8. Märk inbetalningsavin med ”Medlem 2014”. Glöm inte att även anmäla dig som medlem under fliken ”Medlemskap” på vår hemsida. Vi finns även på facebook -grupper att gå med i där du kan läsa mer om vad som händer i föreningen och i lokalgrupper.

 

 Bästa och varma hälsningar, Amineh Kakabaveh och Helin G. Gül