Nyhetsbrev augusti 2013

Hej kära VHEK-medlemmar och intresserade,

Hoppas ni har haft en underbar sommarledighet.
En spännande höst har vi framför oss med mycket aktiviteter.
Vi känner oss laddade för att fortsätta kämpa mot orättvisor och förtryck och för att kämpa för ett bättre samhälle där alla får plats.

Vänner, samhällsklimatet har förändrats och tyvärr har de rasistiska och främlingsfientliga ideologierna uttryckt sig på olika sätt. Den riktar sig mot olika folkgrupper och är en av de värsta formerna av förtryck som kan finnas. Det behövs demokratiska och antirasistiska metoder för att effektivt kunna motarbeta främlingsfientligheten. De senaste händelserna och attacken mot en beslöjad kvinna är fruktansvärda händelser och måste fördömas. Men vänner, det finns en risk att de som nu beslöjar sig i solidaritetssyfte bidrar till kontraproduktiva resultat.
Varför? En kvinna med utländsk bakgrund attackeras inte enbart på grund av att hon bär slöja. Det finns flera lager av hat. Vissa feminister tror att de solidariserar sig genom att rättfärdiga ytterligare ett förtryck. I detta fall rör det slöjan, där man med all välvilja ändå bidrar till att stärka ett religiöst påbud som finns och har funnits i alla regioner och som har begränsat individernas val och rättigheter. En annan dimension är risken för att göra invandrade kvinnor till offer. I länder där slöjan är norm och där individen inte självmant väljer att ha den mördas många kvinnor med syraattacker och möter en vardag med till exempel förtryck och sexuella trakasserier från staten, familjen och omgivningen för att hon inte fullföljer förpliktelsen, det vill säga att hon täcker sitt hår. Jag menar att vi inte kan solidarisera oss och bekämpa rasismen genom att rättfärdiga ett annat förryck. Jag är naturligtvis ändå helt övertygad om att alla dessa systrar som vill solidarisera med oss kvinnor i andra delar av världen kan bidra med radikala och användbara metoder. Därför ska vi bekämpa rasism med antirastiska metoder. Det viktiga är att hitta metoder som gör att man kan bekämpa SD, och den smygrasism som har bidragit till att öka detta hat mot invandrare och muslimer. Låt oss diskutera dessa frågor tillsammans.

Vi vill bjuda er till seminariet den 5e sep i Husby om invandrade kvinnors situation på arbetsmarknaden mm, se nedan för mer information. 
Ett annat seminarium äger rum under hållbarhetsveckan i Botkyrka på Hallunda Folkets Hus 19e sep kl13-15.
 Seminariet handlar om barn- och tvångsäktenskap. Som gäst har vi bjudit in debattören och stå-upp-komikern  Zinat Pirzadeh. Seminariet leds av Amineh Kakabaveh, ordförande VHEK.

Notera gärna 25 och 26 september också då är vi gästad av Samar Yehia från Woman’ federation in Kairo Egypten. Båda seminarierna äger rum i riksdagen och i Botkyrka samt på kvällen 25e kl18 på ABF Stockholm. 
Mer detaljerat program kommer senare.

 Sist inte minst är ni varmt välkomna till våra styrelsemöten som är öppna för alla medlemmar! Nästa möte är den 18 september.

Läs även artikeln i Aftonbladet av bland annat Amineh Kakabaveh och Ekim Câglar om kvinnors rätt att idrotta på samma sätt som män. http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/sport/article17325217.ab

Medlemskap

Stöd föreningens verksamhet genom att betala medlemsavgiften för 2013. Avgiften är 100 kr, men endast 50 kr för studerande, pensionärer och arbetslösa och endast 5 kr för ungdomar under 18. Avgiften betalas genom en insättning på vårt postgironummer: 420 399-8. Märk inbetalningsavin med ”Medlem 2013”, och skicka därefter ett e-mail med namn och kontaktuppgifter till:

varkenhoraellerkuvad@gmail.com.

Varma hälsningar,

Amineh Kakabaveh, ordförande Varken hora eller kuvad

Inbjudan 5 september

KVINNORNA OCH KRISEN 

LEDER REGERINGENS POLITIK TILL JÄMSTÄLLDHET OCH ARBETE FÖR UTRIKES FÖDDA KVINNOR?

Målet om ekonomisk självständighet livet ut ligger långt borta för stora grupper i samhället. I Sverige saknar nästan hälften av de utrikesfödda kvinnorna i arbetsför ålder betalt arbete och etableringstiden ökar. Regeringen har aviserat att olika insatser krävs för att ändra situationen. Gäller ekonomisk jämställdhet även för utlandsfödda kvinnor? Hur ska det åstadkommas?

VARMT VÄLKOMMEN TILL ETT OPEN SPACE-SEMINARIUM DÄR ALLA DELTAGARE KAN VARA AKTIVA I KUNSKAPSUTBYTET!

 
ARRANGÖRER: SVERIGES KVINNOLOBBY & VARKEN HORA ELLER KUVAD.

TID & DATUM: 5 september kl. 15-18

PLATS: Socialistiskt café, HUSBY

INLEDARE: AMINEH KAKABAVEH, ordförande, Varken Hora eller Kuvad. GERTRUD ÅSTRÖM, ordförande, Sveriges Kvinnolobby. 

OPEN SPACE-LEDARE: ULRIKA EKLUND, jämställdhetsexpert

. Sprid gärna informationen gärna vidare i era nätverk