Nedteckning: Högerextremism som hot mot jämställdheten– erfarenheter och strategier

Nedteckningar från seminariet med samma namn vid Feministiskt forum 2013.

Det finns likheter mellan fundamentalistisk islam och reaktionära krafter i Europa. I Sverige manifesterade sig detta till exempel i att vapenexporten fick fortsätta till det kvinnoförtryckande Saudiarabien, sa Arne Ruth under en debatt om högerextremism som hot mot jämställdheten som föreningen Varken hora eller kuvad anordnade på Feministiskt forum i ABF-huset i Stockholm den 11 maj 2013.

Amineh Kakabaveh medverkade, ordförande för Varken hora eller kuvad, Anna-Klara Bratt, chefredaktör för Feministiskt perspektiv och Lisa Bjurwald, journalist och författare. Samtalsledare var Arne Ruth, f.d. chefredaktör på Dagens Nyheter och samhällsdebattör.

I Sverige finns ett ideologiskt, könsrelaterat och etnicitetsbaserat hat mot kvinnor, som bland mycket annat uttrycks i hot och hatkampanjer mot riksdagskvinnor, sa Amineh Kakabaveh. Och myndigheterna sänder tillbaka kvinnor i döden till det irakiska Kurdistan.

Islamofober har fått en stark röst i svenska media,

Den antirasistiska rörelsen i Sverige förändras med motståndet mot det s k Reva-projektet. Också feminismen har förändrats under senare år. I slutet av åttiotalet och under nittiotalet blev varenda en feminist, till slut också statsministern. Men så snart feminismen organiserar sig hårdnar den antifeministitiska reaktionen. Under kampanjerna som Feministiskt Initiativ drev radikaliserades rasistiska och fascistiska krafter. I Frankrike tycks dock feminismen gå framåt efter demonstrationerna mot den tidigare franske chefen för IMF, Dominique Strauss Kahn och hans sexskandaler. Ett av framstegen blev en ny post som kvinnorättsminister, påpekade Anna-Klara Bratt.

Extremhögern och rasister skapar sin egen sanning, lyssnar inte och det spelar ingen roll med  logiska resonemang eller vad motsidan säger, sa Lisa Bjurwald. I rasisternas spegelbilder demoniseras feminismen. De anser att alla feminister är lesbiska. Homosexualitet bakas in i hotbilden, vilket är ett arv från fascismen och från Nazityskland.

Ja, feminismen har demoniserats, sa Anna-Klara Bratt. Frågan är hur det egentligen kommer det sig att vapenexport till Saudiarabien enbart diskuteras bland feminister och inte blir en fråga inför nästa riksdagsval?

Vilka är klassaspekterna? frågade Arne Ruth. Många i Grekland ses nazistiska rörelser som en utväg ur krisen. Fattiga familjer i Syrien säljer sina sextonåriga döttrar till gamla män för att de anser sig tvungna.

Sverigedemokrater kommer ofta från en svår bakgrund, påpekade Amineh Kakabaveh, lika svår som många invandrarbarn. Om ungdomar inte ges bra utbildning, bostad och en grundtrygghet kan de dras till odemokratiska eller extremistiska grupper. Se på Al-Shabaab i Rinkeby/Tensta. Där blir ungdomar medlemmar för att bli sedda.

Men klass har inte längre samma förklaringsvärde som tidigare, sa Lisa Bjurwald. Vad som verkligen är normerande är hur länge högerextremistiska partier sitter i parlamenten. Dessutom finns högerextremistiska kvinnor, mycket drivna kvinnor, som använder sig av antimuslimska argument.

Romerna är Europas mest utsatta grupp, sa Arne Ruth, även om antisemitiska och antimuslimska krafter frodas.

Att vara antimuslim kan man komma undan med, sa Lisa Bjurwald. Däremot inte med antisemitisk propaganda. Romerna är utsatta för att de inte kunnat organisera sig, som till exempel judarna har gjort.

Alla former av rasism ligger och skaver mot populism, sa Anna-Klara Bratt. Rasistiska idéer kan inte fördjupas, de grundar sig på en för ytlig analys.

Det finns ingen bra diskussion om rasism i våra politiska församlingar. Folkbildning och information behövs!

Vid pennan
Eva Nauckhoff i styrelsen för VHEH