Manifestation: Stoppa mäns våld mot kvinnor!

Stoppa mäns våld mot kvinnor!

Kvinnor & flickor världen över är rädda för att gå hem i mörker och för att bli utsatta för sexuella övergrepp hemma och i skolan. Detta är ett globalt problem. Det sker i norra Bangladesh, i USA, i New Delhi och nu senast anmäldes en gruppvåldtäkt i Sundbyberg. Det sker i skolan, på väg till jobbet, i kollektivtrafiken och innanför hemmets väggar.

I solidaritet med protesterna i New Delhi säger vi: Abb bas! (”Nog nu” på Hindi).

Våld och rädsla begränsar dagligen kvinnors frihet och hindrar deras delaktighet i samhället. Mäns våld mot kvinnor är en kränkning av de mänskliga rättigheterna i sig. Dessutom får det i många länder konsekvenser som håller flickor och kvinnor kvar i fattigdom. Kvinnor som flyttar till städer för att studera eller arbeta får inte samma möjligheter som män när de lever under konstant hot om våld. När flickor och kvinnor väljer bort saker i sina liv på grund av rädsla för våld och sexuella trakasserier är det ytterligare en kränkning. När män går fria för att brotten inte utreds är det en tredje kränkning.

För att markera att det räcker nu arrangerar vi en manifestation på torsdag. Kom och visa ditt stöd.

Talare:
– Parul Sharma, människorättsjurist
– Katarina Wennstam, författare
– Christine von Sydow, generalsekreterare ActionAid
– Olga Persson, förbundssekreterare SKR (Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund)
– Maja Åberg, opinion och påverkan Amnesty

Tid: 17:00-18:00
Plats: Mynttorget i Stockholm.
Kontaktperson: Emma Hernborg, 0733-80 80 74

Arrangörer: ActionAid, Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, Plan Sverige, Amnesty, Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet (IKFF), Föreningen Storasyster, Män för Jämställdhet, Riksföreningen GAPF -Glöm aldrig Pela och Fadime, Varken hora eller kuvad (fler kan tillkomma)

Twitter: #shoutingback #vågaanmäl #prataomdet