Hederspodden: Amineh Kakabaveh samtalar med Jasmine

I detta avsnitt samtalar Amineh Kakabaveh med ”Jasmin” som var 7 år när henens föräldrar kom till Sverige.

Ni får lyssna på hur hederskulturen och hedersbrott drabbat henne sedan 9- årsåldern och hur hennes inre och yttre kamp emot slöjan och för sin befrielse  följt henne -både hindrar och befriade henne som en kvinna. Jasmins berättelse är intressant att lyssna på.

Hon har varit utsatt för hederskulturens olika mekanismer och uttryck. Hon var 16- år giftes hon bort och när hon var under 18 år fick hon barn. Under den tiden gick hon på gymnasiet. Hennes mor bar aldrig slöja i Irak och hon blev inte heller bortgift som barn där, men Jasmin och hennes syster tvingades både till att bära slöja och till barnäktenskap här i Sverige.Hennes mor har även påverkat Jasmins dotter att bära slöja från 8 årsåldern.

När Jasmin skiljer efter två fruktansvärda äktenskap, där våld, hedersförtryck blir vardagen för Jasmin- det är hennes man och hennes svärmor som utsätter henne för våld och förtryck.

Jasmin lyckas att skilja sig både hemska äktenskapen  men rykten från föräldrarnas landsmän gör hennes pappa och mamma ursinnigt när Jasmin är frånskild. Vid 30-årsåldern får hon modet att äntligen ta bort slöjan trots alla odds. Många av landsmännen och släktingar slutar att prata med henne och hennes föräldrar pga att hon är frånskild och att hon tagit av slöjan. Även hennes föräldrar blir arga för att hon drar skam över familjen.  

Avsnittet är lite lång men det är en så viktig berättelse därför ville vi inte klippa bort något. Hoppas ni lyssnar och sprider den.

Stöd hederspodden i kampen emot hedersförtryck