Gräsrotsfeminism då och nu – vart är kvinnorörelsen på väg?

Seminarium på Feministiskt forum den 7 maj på ABF-huset, Sveavägen 41, Kata-salen 11.15-12.15


Hur kan gamla och nya gräsrötter hjälpas åt för att återuppliva feminismen i Sverige, låta många röster höras och peka på problem som måste lösas?

Varken hora eller kuvad har inlett en serie om Gräsrötter då och nu, som började i december förra året.

I Sverige finns många kvinnorörelser, gamla och nya, både innanför och utanför etablissemanget. Den glöden måste tas tillvara och vi måste utgå från de erfarenheter som vi har haft. Det var några av slutsatserna på det första seminariet på ABF i Stockholm. Många frågor måste få plats bredvid varandra och diskuteras även om det också finns skillnader!

I Folkets hus i Rinkeby talade fyra unga invandrade tjejer i början av april om sina upplevelser av att växa upp i det svenska samhället. Känslan av utanförskap och av hur samhället vände sig bort hade varit stark. Gå ihop! Vi är många även om vi kanske fortfarande är splittrade! Organisera alla rasande tjejer – rasande och icke-rasistiska! Fler möten behövs! I ett livligt samtal mellan panel och publik var det några av slutsatserna i det mötet.

Den 7 maj, på Feministiskt Forum, deltar representanter för äldre och yngre kvinnorörelser i panelen eller står bakom den. De kommer bl a från Grupp 8, ROKS, Stockholms Tjejjour, Rädda Barnen, Sveriges Kvinnolobby, Rom & Resande Kvinnojour och Varken hora eller kuvad, som arrangerat seminariet.

Deltagare är Gertrud Åström, ordförande i Sveriges Kvinnolobby, Ann-Margarethe Livh , oppositionsledare för vänsterpartiet i Stockholms stad och boende i Rinkeby, Kristina Hultman, författare, Pamela Curylo, Romska barn i fokus, Nadin Fakhro och Lucyta Perez Cordoba från Fryshuset  samt Amineh Kakabaveh, ordförande i Varken hora eller kuvad. Samtalsledare är Devrim Mavi, chefredaktör för Arena och Gerd Johnsson-Latham, f d ordförande i Kvinna till Kvinna.

Frågor som vi vill knyta samman:

Hur enas vi och låter många röster höras? Hur tar vi tillvara på tidigare generationers gräsrotserfarenheter? Hur lyfter vi förortsfeminismen och bidrar till att återuppliva feminismen i Sverige? Hur kan villkoren för invandrade kvinnor synliggöras och hur ska mänskliga rättigheter för alla kvinnor tas bättre tillvara i Sverige? Hur tar vi fram både klassperspektivet och ett förortsperspektiv? Hur synliggör vi kvinnors villkor i arbetslivet? Hur länge ska unga tjejer behöva ”invandra”? Och vilka konkreta och livfulla åtgärder går vi vidare med?

Vi behöver en ny, samlad och annorlunda kvinnorörelse!

Och vi behöver ha kul tillsammans!

Varmt välkomna!

Kontakt personer: Amineh Kakabaveh, 076-1301236
Eva Nauckhoff:, 076-0821935!

Ditt stöd till föreningen Varken hora eller kuvad välkomnas! Du är mycket välkommen som medlem!

Medlemsavgiften till föreningen uppgår till 100 kr för vuxna och 50 kr för studenter (för ungdomar under 18 år är den 5 kr) och kan sättas in på postgirokonto nr 42 03 99-8.