God fortsättning på det nya året!

Hej kära medlem och VHEK:s vän,

Hoppas du är laddad med energi  god kraft för 2019.

Vi ger ut vår tredje upplaga av Förortsfeministen i januari. Temat är hedersförtryck. Flera unga flickor och kvinnor berättar om sina liv och erfarenheter av både utsatthet och kamp för överlevnad.

Den 21 januari är det 17 år sedan den unge Fadime Sahindal mördades för att hon vanhedrade sin familj, som det upplevdes av många i hennes släkt. Mycket har hänt sedan dess men ännu mer återstår att göra. Idag lever var sjätte niondeklassare under olika former av hedersförtryck enligt den senaste undersökningen, gjord av de tre största städerna i samarbete med Örebros universitet.

Den 21 januari är det 17 år sedan den unge Fadime Sahindal mördades för att hon vanhedrade sin familj, som det upplevdes av många i hennes släkt. Mycket har hänt sedan dess men ännu mer återstår att göra.

Idag lever var sjätte niondeklassare under olika former av hedersförtryck enligt den senaste undersökningen, gjord av de tre största städerna i samarbete med Örebros universitet.

I Malmö växer ca 20 % av flickorna upp med oskuldsnormer i hemmet. Ofta får de inte ens välja sina partner själva och tvingas leva ett ”kyskt” liv för att bevara oskulden tills de gifter sig. Bland niondeklassarna i Malmö är det 9 % av ungdomarna som är utsatta för hedersvåld.

Trots alla åtgärder kvarstår frågan: Är vi på rätt väg för att Sverige skall kunna garantera samma rättigheter för alla ungdomar särskilt flickor? Det var det Fadime krävde, tills hon fick leva. Vi i VHEK har som vanligt flera seminarier och debatter för att hedra Fadime och lyfta de hundratusentals utsatta ungdomarna i vårt land, Sverige.

Vi kommer fortsatt att erbjuda workshops, föreläsningar och samtal i skolan, på SFI mfl för elever, studenter och yrkesverksamma kring hedersfrågorna.

Många solidariska och varma hälsningar,
Amineh Kakabaveh, ordförande.

VÅRA AKTIVITETER OCH EVENT

Ni är varmt välkomna till våra seminarier och debatter den 19 jan kl 12 på ABF i Malmö.

För mer info kontakta Rebecka Barjosef, vår talesperson för VHEK Skåne.


Den 21 jan kl 18 på ABF i Stockholm

Tillsammans med bla, Pia Sundhage, VHEK ambassadör, feminist och fotbollstränare för unga tjejer.

Den 23 jan, kl 13 i Riksdagen

Unga flickors berättelser.