Det räcker nu! Demonstration 8 mars

Stockholms 8 marskommitté, där Varken hora eller kuvad ingår, bjuder in till motstånd. Fackföreningar, samarbetspartierna s, v och mp, feministiska organisationer och nätverk samlar ihop trupperna söndagen 8 mars klockan 16.00 vid Södermalmstorg (Slussen) för att genomföra Stockholms största 8 marsdemonstration. Den internationella kvinnodagen till ära tågar vi från Slussen till Medborgarplatsen. Årets huvudparoll lyder: Det räcker nu! Följt av: ”Sluta tysta ner mäns våld mot kvinnor”. ”Vårdbiträden – inte vårdnadsbidrag”. ”Stoppa krigföringen mot kvinnors kroppar”.

”Det räcker nu,” säger Felicia Ohly, talesperson för 8-marskommittén. ”Mäns våld mot kvinnor fortsätter att öka, på många håll pågår en krigföring mot kvinnors kroppar, och i spåren av finanskrisen ser vi här i Sverige hur de tysta varslen breder ut sig bland kvinnor inom handel och offentlig sektor. På årets 8 mars-demonstration säger vi att det är nog. Vi står inte bredvid när kvinnors situation pressas tillbaka. Det räcker nu, vi säger stopp och vi gör det högt och ljudligt!”

Tal och musik är gjutna inslag och fyra starka feminister har ordet under kvällen: Josefin Brink (V), Meheret Dawit (Afrikanska systerföreningen), Maj-Britt Theorin (S) samt Carina Ohlsson (Sveriges Kvinnojourers Riksförbund).

Konferencier är Seluah Alsaati.

Tid: 16.00
Plats: Södermalmstorg (Slussen), Stockholm
Bakgrund: Det var i Köpenhamn 1910 på den socialistiska kvinnokonferensen, med den tyska politikern och feministen Clara Zetkin i spetsen, som dagen instiftades till stöd för kvinnlig rösträtt. I Sverige började dagen firas under varierande datum från och med våren 1912. 1977 antog FN en resolution som rekommenderar ett allmänt firande av en internationell kvinnodag. Runt om i Sverige hålls manifestationer, demonstrationer och fester för att markera kvinnosolidaritet och föra fram aktuella krav.

Presskontakt: Felicia Ohly, Mobil: 073-400 08 09