Debatt om religion och jämställdhet i Almedalen/Visby

Förortsfeministerna; ”Varken hora eller kuvad” bjuder till en debatt om religion och jämställdhet i Visby/Almedalen

Onsdagen den 1 juli klockan 10:00-12:00 S:t Hans skolan

Religionsfrihet och frihet från religion: Vad innebär det för kvinnors befrielse?

Separationen mellan kyrkan och staten, vilket är ett betydande projekt av borgarnas demokratiska revolution, med rätter i Frankrike 1789, löste inte konflikten mellan stat och religion. Demokratiseringen av religion började i och med reformationen, fortsatte med upplysningen och blev verklighet under den franska revolutionen. Under denna separationsprocess av kyrka och stat, vilket Marx noterade skulle bli en svår uppgift, gick kyrkan från att vara platsen för religion till individens sinne och kropp.

Inte endast religionen fortsatte att utöva makt över medborgarna på ett mer komplext och djupt plan, utan också den konstitutionella separationen mellan kyrka och stat, vars omfattning visade sig vara tämligen begränsad. Det är därför inte förvånande att Paris kommun ett århundrade efter den franska revolutionen förklarade separationen mellan stat och kyrka, och beslutade att alla statliga bidrag till religiösa grupper skulle upphöra (Decree No. 59, 3 April 1871).

På samma gång som den svenska nationalstatens juridiska och politiska struktur endast tillåter en begränsad sekularisering av politisk makt, uppmuntrar den förändrade svenska religiösa omgivningen, och resten av världen, närmare band mellan kyrkan och staten. Faktum är att en del religiösa grupper har fått ta del av statligt stöd tidigare (katoliker, judar), och för närvarande finns det en begäran från utövande muslimer att åtnjuta samma status. Till exempel genom den begäran av införandet av ”sharia domstolar” och religiös utbildning som har uttryckts av en del muslimska grupper.

I panelen:

Haideh Daragahi, kvinnorättsaktivist och professor i litteraturhistoria

Eva Moberg, essäist och debattör i feministiska frågor sedan 1960-talet

Amineh Kakabaveh, Kvinnorätts aktivist,filmag Socionom, ordförande Varken hora eller kuvad

Samtalsledare: Ann-Margarethe Livh, oppositionsborgarråd Stockholms stad (v)

 

Varmt välkomna!

I samarbete med Alternativveckan, ABF Gotland, SKL, ROKS, UNIFEM

För mer information kontakta:

Amineh Kakabaveh 070-889 18 96 amineh_99@hotmail.com
Maria Ekholm 076-082 19 35 maria@varkenhoraellerkuvad.se