Att skriva om förtryck i hederns namn

I Sverige drabbas årligen tusentals barn och ungdomar av hedersrelaterat våld och förtryck. En kartläggning från Stockholms 2009 stad visar att var tionde 15-årig flicka och fyra procent av pojkarna i Stockholm lever med hedersrelaterat förtryck som avsevärt begränsar deras liv.

Varken hora eller kuvad inbjuder i samarbete med ABF Stockholm till en debatt som behandlar hedersproblematiken utifrån både ett kvinnligt och manligt perspektiv. Med utgångs punkt från det skrivna ordet delar medverkande författare med sig av sina kunskaper och erfarenheter om både offer och förövare i namn av kollektivistisk kyskhetsetik.

Medverkande:

Anders Moberg, Mellanösternvetare, projekthandledare och språklärare.  Heder eller samvete? En samhällsgranskande deckare riktad till både ungdomar och vuxna. Den behandlar hedersproblematik, jämställdhet, rasism och bristande integration.

Dilek Baladiz, socionom, föreläsare och projektledare inom Kvinnofridsgruppen.  I hederns skugga – de unga männens perspektiv kommer unga män som är uppvuxna med hedersnormer till tals. Vad vet vi egentligen om dem? Är de förtryckare eller offer?

Emre Güngör, socionom & Nima Dervish, frilandsjournalist och krönikör. Varför mördar man sin dotter? Hur tänker den man som dödar sin dotter, syster eller kusin? Varför begår man mord i hederns namn?

Melissa Delir, studerande och författare till boken: Vilsen längtan hem. En sann berättelse om hedersrelaterad maktutövning. En bok om utsatthet, ensamhet och om det svenska samhällets bemötande och omhändertagande av personer som lever med hedersrelaterat våld och förtryck.

Samtalsledare: Amineh Kakabaveh, ordförande Varken hora eller kuvad och Inger Stark, Nätverkt mot hedersrelaterat våld

Tid: 12 oktober klockan 18:00-20:30

Plats: Beskowsalen våning 3 ABF huset, Sveavägen 41.

Fri entré. Ingen föranmälan krävs.

Varmt välkomna!