Amineh Kakabaveh Blir Årets Svensk

Det är elfte gången Fokus utnämner Årets svensk.

”Årets svensk i Fokus tappning skulle tidigare ha utfört »extraordinära insatser som bidrar till att förändra det svenska samhället på ett sätt som kommer att påverka svenskarna i dag och/eller i framtiden«. Det är en vacker formulering, men den har visat sig vara en aning vag och samtidigt för hård. »Extraordinära« är ett starkt ord. Från och med i år har vi därför formulerat oss annorlunda. Årets svensk ska »under året ha visat prov på självständighet och originalitet« och på så sätt ha »bidragit till att förändra ett land som på gott och ont gillar det samstämmiga och välanpassade«.

Årets svensk handlar därmed inte bara om den person som får utmärkelsen, utan också om det land vi lever i. Och Årets svensk måste bokstavligen ha utmärkt sig – det vill säga skilt ut sig från bakgrunden. Det borgar för intressanta diskussioner.

I år har vi haft en jury där flera av ledamöterna själva har haft år då de skulle ha uppfyllt kraven på att vara Årets svensk. Ni möter juryn i tidningen, liksom förstås Årets svensk, som ni redan sett på omslaget: riksdagsledamoten, socionomen och den tidigare peshmergasoldaten Amineh Kakabaveh.”

Johan Hakelius

Klicka för att läsa artikeln på www.fokus.se

Amineh Kakabaveh Blir Årets Svensk

”Genom att uppmärksamma radikalisering, klan- och hedersförtryck blottlägger Amineh Kakabaveh i handling och tal och till en avsevärd personlig kostnad, den svenska oviljan att röra vid alltför känsliga ämnen. Hon gör det genom att ta fasta på värderingar som gäller alla, snarare än på särskiljande identiteter.

Hon gör det genom att ta fasta på värderingar som gäller alla, snarare än på särskiljande identiteter. Stort Grattis till Dig kära vän! Kärlek och kamp.”

Ann-Charlotte Björklund

///

”Bästa tänkbara val av årets svensk! Varmt grattis Amineh Kakabaveh, du har ett stort hjärta och en skarp hjärna, du är stark och modig i din kamp för dem som mest behöver det. En förebild för oss alla.”

Annika Lillemets

///

”Jag är extremt stolt över att sitta i Humanisternas styrelse tillsammans med Amineh Kakabaveh – årets svensk!”

Patrik Lindenfors

///

”Grattis till vår syster Amineh Kakabaveh!!
Sedan hon var inte större än en kalasjnikov, har hon varit peshmerga, varken hora eller kuvad, och nu av Nyhetsmagasinet Fokus utsedd till årets svensk för att ”genom att uppmärksamma radikalisering, klan- och hedersförtryck blottlägger Amineh Kakabaveh i handling och tal och till en avsevärd personlig kostnad, den svenska oviljan att röra vid alltför känsliga ämnen. Hon gör det genom att ta fasta på värderingar som gäller alla, snarare än på särskiljande identiteter.”

FEMEN Sweden

///

”Stolt över att ha Amineh som partikamrat!”

Babak Rahimi

///

”Ingen kan vara mer värd detta pris än Amineh! Jag hyser den största respekt för denna modiga kvinna!”

Angela Olsson

///