21/1: Samtal om hedersförtryck i Göteborg

Varken hora eller kuvad bjuder i samarbete med HumanistHjälpen och Humanisterna Väst in till ett samtal om hedersförtryck i Göteborg – till minne av Fadime Sahindal.

Det har gått 21 år sedan Fadime mördades av sin egen far, för att hon ville leva med den hon älskade. Trots miljardsatsningar och lagförstärkningar har samhället inte lyckats bekämpa hedersförtrycket – tvärtom ser vi hur hedersrelaterat våld och förtryck ökar. Hur stoppar vi detta?
VHEK har kämpat mot hedersförtryck på flera fronter i sjutton år. Vi driver opinion, utbildar relevanta yrkesgrupper om hedersförtryck och stöttar hedersutsatta. Vi möter ofta unga flickor, pojkar, HBTQI-personer och vuxna kvinnor som vittnar om ett utbrett hedersförtryck i vårt samhälle. Vi möts också av berättelser i media om oskuldsoperationer, tillfälliga sexuella äktenskap, bortförande av barn utomlands, barnäktenskap och hedersmord. Hedersförtrycket måste bekämpas.
Under samtalet får du höra mer om VHEK:s och Humanisternas kamp mot hedersnormer, om GP:s granskning av hedersförtryck bland romer, perspektiv från journalisten Sofie Löwendahl och SFI-läraren och författaren Josefin Schygge – samt personliga berättelser om hur det är att leva under hedersförtryck. Vi hoppas att ni vill uppmärksamma Fadimedagen tillsammans med oss.
Tid och datum: Lördag 21/1, kl 13.00-15.00
Plats: Viktoriasalen (Ovanför Hagabion)
Evenemanget är kostnadsfritt, men först till kvarn gäller för att få plats.
Medverkande
  • Amineh Kakabaveh, fd riksdagsledamot, socionom och ordförande i VHEK
  • Lars Sjöstrand, ordförande Humanisterna Väst
  • Josefin Schygge, SFI-lärare och författare till boken “Allt för dig”
  • Elma, ögonvittne från VHEK med egna erfarenheter av hedersförtryck
  • Nana Eshelman Håkansson, journalist på Göteborgs-Posten som granskat hedersförtryck bland romer
  • Sofie Löwenmark, journalist och debattör

Dela gärna vårt Facebook-evenemang med dem du tror skulle vara intresserade!