19/1: Samtal om hedersförtryck i Norrköping

Varken hora eller kuvad bjuder, i samarbete med Sensus, in till ett samtal om hur vi bekämpar hedersförtryck och hedersnormer – till minne av Fadime Sahindal. VHEK:s ordförande Amineh Kakabaveh samtalar med polisen Sonia Esmerson, och Berrin Sahin bidrar med vacker musik.

Tid och datum:19/1 kl 11.30-13.00
Plats: Sensus studieförbund Norrköping, Teatergatan 3
Det har gått 21 år sedan Fadime Sahindal mördades av sin egen far, för att hon ville leva med den hon älskade. Trots miljardsatsningar och lagförstärkningar har samhället inte lyckats bekämpa hedersförtrycket – tvärtom ser vi hur hedersrelaterat våld och förtryck ökar.
VHEK har kämpat i sjutton år mot hedersförtryck, och bland annat fått igenom flera nya lagar. Vi möter ofta unga flickor, pojkar, HBTQI-personer och vuxna kvinnor som söker hjälp och berättar om utsatthet. Ni kan läsa eller lyssna på en del av deras berättelser i VHEK:s podcast Hederspodden och tidskrift Förortsfeministen. Vi har också kunnat följa i medierna hur oskuldsnormer, tillfälliga sexuella äktenskap, bortförande av barn utomlands, barnäktenskap och hedersmord har förekommit under åren.
Vi ser även hur SST fortsätter ge medel till religiösa samfund och föreningar som upprätthåller hedersförtryck och oskuldsnormer. Hur läkare och kliniker med hjälp av skattemedel utfärdar “oskuldsintyg” och genomför “oskuldsoperationer”. Så länge kärnan till förtrycket belönas kommer hedersförtryck och hedersnormer aldrig utrotas. Hur bekämpar vi hedersförtryck? Hur ser hedersförtrycket ut i dagens Sverige? Vad kan polisen göra? Välkomna till ett viktigt samtal om hedersförtryck.
Medverkande:
Amineh Kakabaveh, fd. riksdagsledamot, socionom och ordförande i VHEK
Sonia Esmerson, polis
Berrin Sahin, musiker
Inträdet är gratis.
Dela gärna vårt Facebook-evenemang om samtalet!